mandag, juli 29, 2024

Bare en eneste kjærlighet


Når fariseerne spør Jesus hva som er det største budet i loven, svarer han: "Du skal elske Herren din Gud av hele ditt hjerte...og din neste som deg selv" (Matt 22,37-39).

Din kjærlighet til Gud er et svar på hans kjærlighet til deg. Og dette svaret er egentlig selvfølgelig. "Han selv elsker dere," sier Jesus (Joh 16,27). Du er skapt av Guds kjærlighet, hans kjærlighet holder livet ditt oppe hele tiden. Du er ikke noe foraktelig eller ubetydelig vesen. Du er Guds elskede. Hvordan kan du da gjøre noe annet enn å elske ham, når du vet at det er hans kjærlighet som gir deg både din eksistens og din ukrenkelige verdi? Som menneske har du det privilegiet at du bevisst kan bekrefte og besvare den kjærligheten som skaper deg.

Du har fått alt av Gud. Hvis du vil besvare hans kjærlighet, kan du ikke annet enn å elske ham av hele ditt hjerte og all din kraft.

Jesus sier også at du skal elske din neste som deg selv. For å kunne elske andre, må du først elske deg selv, slik du er skapt i Guds bilde (Ef 4,27). Gud elsker fram det nye mennesket i deg, og sammen med ham kan du også elske dette fram i deg selv. I den grad du gjør det, blir du også i stand til å elske fram det innerste, det nye mennesket, i din neste.

Det finnes ingen forskjell mellom kjærligheten til Gud og kjærligheten til nesten. Det finnes bare en eneste kjærlighet som har sitt utspring og mål i Gud. Denne kjærligheten vil strømme gjennom alle mennesker og hele universet.

- Wilfrid Stinissen: I Guds tid, Verbum 1994, side 240

Ingen kommentarer: