FN's hovedforsamling godkjente onsdag en resolusjon 129-11 som avviser jødiske bånd til Tempelhøyden og kalte den utelukkende ved dets muslimske navn al-Haram al-Sharif. Teksten, referert til som "Jerusalem-resolusjonen", er en del av et press fra de palestinske myndighetene og de arabiske statene på tvers av FN-systemet for å omgjøre jødedommens helligste sted til et eksklusivt islamsk sted.
USA, som motsatte seg teksten, sa at utelatelsen av inkluderende terminologi for stedet som er hellig for tre trosretninger, var av «reell og alvorlig bekymring».
Beliggende i hjertet av Jerusalems gamleby, er det der det gamle jødiske tempelet sto for 2000 år siden, og det er hjemmet til al-Aksa-moskeen, som er islams tredje helligste sted.
"Det er moralsk, historisk og politisk galt av medlemmer av dette organet å støtte språk som benekter" både de jødiske og kristne forbindelsene til Tempelhøyden og al-Haram al-Sharif, sa den amerikanske utsendingen til UNGA.
USA har ikke vært det eneste landet som har gitt uttrykk for bekymring over mangelen på inkluderende språk. I et forsøk på å sikre støtte til resolusjonen, hadde forfatterne gjort noen små endringer siden generalforsamlingen sist godkjente resolusjonen i 2018 med 148-11. Den teksten refererte til al-Haram al-Sharif to ganger, en gang i handlingsdelen av resolusjonen og en gang i introduksjonen.
Denne gangen ble uttrykket al-Haram al-Sharif bare nevnt én gang i innledningen. Til tross for dette skiftet falt støtten for resolusjonen, og antallet land som avsto mer enn doblet seg fra 14 til 31.
For tre år siden støttet alle de europeiske landene teksten; i år endret en rekke av dem stemmene sine.
Ungarn og Tsjekkia motsatte seg resolusjonen, mens Østerrike, Bulgaria, Danmark, Tyskland, Litauen, Nederland, Romania, Slovakia og Slovenia avsto.
En britisk utsending sa at «resolusjonen som ble vedtatt i dag, refererer til de hellige stedene i Jerusalem i rent islamske termer uten å anerkjenne den jødiske terminologien på Tempelhøyden.
"Storbritannia har gjort det klart i mange år at vi er uenige i denne tilnærmingen - og selv om vi ønsker fjerning av flertallet av disse referansene velkommen, er vi skuffet over at vi ikke klarte å finne en løsning på den endelige referansen," sa utsendingen.
"Storbritannia har derfor flyttet vår stemme i dag fra et "ja" til en "avholdenhet." Hvis den ubalanserte referansen hadde blitt fjernet, ville Storbritannia vært klar og villig til å stemme "ja," sa han.
"Dette skal ikke misforstås som en refleksjon av en endring i Storbritannias politikk overfor Jerusalem. I stedet er det et viktig signal om vår forpliktelse til å anerkjenne Jerusalems historie til de tre monoteistiske religionene.»
Israels FN-ambassadør Gilad Erdan anklaget palestinerne for å forsøke å slette jødisk historie.
"Hykleriet i disse resolusjonene er virkelig opprørende. En resolusjon om Jerusalem som ikke refererer til dets gamle jødiske røtter er ikke en uvitende feil, men et forsøk på å forvrenge og omskrive historien!» utbrøt Erdan i en tale til UNGA i forkant av avstemningen.
Han beskrev hvor sentralt Jerusalem er for jødiske religiøse feiringer.
"Ved hver jødisk bryllupsseremoni står det nygifte paret under bryllupshimlingen og lover å aldri glemme deres dype jødiske tilknytning til Jerusalem: 'Hvis jeg glemmer deg, Jerusalem, må min høyre hånd glemme meg," sa Erdan.
Avstemningen fant sted på den fjerde dagen av Hanukkah-festivalen, der jøder over hele verden feirer Makkabeer-krigernes seier over grekerne og deres gjenvinning av det gamle jødiske tempelet i 164
Kilde: Et utdrag av en artikkel publisert i The Jerusalem Post torsdag denne uken, oversatt av Bjørn Olav Hansen.
Billedtekst: Jøder på Tempelhøyden onsdag. Foto: TEMPLE MOUNT ADMINISTRATION
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar