torsdag, februar 14, 2013

10 års jubileum for kommunitet i Tyskland

I fjor kunne den anabaptistiske Bruderhof-kommuniteten i Sannerz (nær Fulda) i Tyskland feire 10 års jubileum. Jubileet samlet 200 gjester med Markus Baum, som hovedgjest (bildet).

Markus Baum er en anerkjent radio journalist, historiker og er biografen til Eberhard Arnold, grunnleggeren av Bruderhof-bevegelsen.

For 10 år siden var huset hvor kommuniteten nå holder til tomt og lå ute for salg. Det er pusset opp og gir nå husrom til 20 kommunitetsmedlemmer, flere av dem er barnebarn av de første kommunitetsmedlemmene i Sannerz. For på dette stedet har det eksistert en slik kommunitet tidligere.

Bruderhof
Bruderhof ble grunnlagt i 1920 i Tyskland av den protestantiske teologen Eberhard Arnold, hans kone Emmy, og hennes søster Else von Hollander. I det de søkte svar på utfordringene etter 1.verdenskrig, og frustrert over tausheten fra den etablerte kirke i kaos som eksisterte og bredte om seg, forlot de Berlin og flyttet til den gangen så avsidesliggende landsbyen Sannerz.

Der, inspirert av de første kristne i Jerusalem, startet de en kommunitet bestående av en liten gruppe kristne.

Etter hvert kom det til flere kommuniteter i USA, Canada, Paraguay, Storbritannia. En tid var de også knyttet til den hutterianske grenen av Døperbevegelsen, men er nå en selvstendig gren. Bruderhof lever i eiendomsfellesskap, og er den av gruppene innen Døperbevegelsen jeg har hatt mest kontakt med, en kontakt som går helt tilbake til 1975.

Ingen kommentarer: