mandag, februar 04, 2013

Rosa Parks: Borgerrettighetsbevegelsens førstedame

I dag feirer vi en av mine favoritter! Det er på dagen 100 år siden Rosa Louise Parks ble født. Denne dama er en helt!

Og det har sammenheng med bildet du ser her: 1.desember 1955, i Montgomery, Alabama, nektet denne dama å gi fra seg setet i den segererte bussen, hvor den bakre delen var for fargede, og den fremste forbeholdt hvite. Når den hvite delen var full krevde en hvit mann hennes plass.

Rosa Parks var lei av forskjellsbehandlingen. Hun følte seg som en annenrangs borger. Parks ble arrestert, dømt og fengslet. Hendelsen skulle ikke gå upåaktet hen. Heldigvis. Dette ble starten på noe virkelig stort. En høyst berettiget protest mot rasediskrimineringen i USA.

Boikott og Martin Luther King jr
Kvelden etter samlet 50 ledere fra det fargede miljøet seg, og blant dem en som da var heller ukjent: Martin Luther King jr. De diskuterte hvordan de skulle reagere på hendelsen. Resultatet var at det fargede miljøet i Montgomery til en boikott av bussene, som skulle vare hele 381 dager. Fra desember 1955 til desember 1956.

Og segerasjonslovene ble opphevet!

Tenk hva ett menneske kan utrette! Rosa Louise Parks er et lysende eksempel på nettopp det! Hun ble også et stort forbilde for borgerrettighetsbevegelsen. President Bill Clinton gav henne presidentens frihetsmedalje i 1996, og tre år senere fikk hun Kongressens gullmedalje. Begge regnes som USA's høyeste utmerkelser.

Hun døde 92 år gammel, 24.oktober i 2005.

Ingen kommentarer: