tirsdag, desember 19, 2017

En ny fase i Jean Vanier's liv

Jeg ble så veldig grepet av innholdet i det siste nyhetsbrevet fra Jean Vanier (bildet) så jeg valgte å oversette det til norsk:

Fredag 13.oktober ble jeg rammet av et hjerteinfarkt og ble hurtig brakt til intensivavdelingen ved sykehuset i Compiégne. En sykebil med ulende sirener klargjorde veien.

Testresultatene viste at hovedblodåren som gir næring til mitt hjerte var tilstoppet. Dette krevde et inngrep av en kirurg som klarte å plassere en stent i den blokkerte arterien. Etter operasjonen, ség en djup tretthet inn over meg. Jeg trengte virkelig hvile. Dette er årsaken til at jeg befinner meg på et veldig spesielt hvilested. Et hus bispedømmet eier helt nede ved strandkanten. Hit ønskes kristne grupper og enkeltpersoner til en tid av legedom og hvile. Det er her jeg befinner meg akkurat nå, støttet og våket over av Odlie, som har fått oppgaven med å sørge for meg og mine medisinske behov i min alderdom.

Jeg føler meg bra, men det er opplagt at hjertet mitt er blitt svakere og derfor er jeg det også. Nå trenger jeg en lang pause så jeg kan gjenvinne min styrke og bedre akseptere et liv uten alt for mange aktiviteter. Sammen med lederen for gården, Antoine Paoli, så har jeg bestemt meg for at jeg ikke skal ta noen av de oppsatte retreatene, konferansene eller møtene før etter begynnelsen på februar. Tre måneder med skikkelig hvile uten noen form for aktivitet.

Dette er en radikal endring som kaller meg til å leve et veldig stille liv i denne perioden, borthjemt her i hjemmet mitt - Huset til Lasarus - her i Trosly. Et liv hvor jeg lærer å leve sammen med min egen sårbarhet og svakhet, og på denne måten bli mindre: 'La de små barna komme til meg, og hindre dem ikke! For Guds rike tilhører slike som dem,' sa Jesus. Et liv hvor jeg over alt annet kan lære og fortsette å lære en lengre bønn: å forbli i Gud, forbli i Jesus som sa: 'bli i min kjærlighet.' Det er på en måte som en ny fødsel.

Christine McGrievy, lederen for min L'Arche kommunitet her i Trosly har gitt meg et viktig oppdrag: å holde meg nær Gud for alle behovene i L'Arche og jeg legger til: for Tro og Lys fellesskapene også. Bare å bli der, for å leve ut essensen i vår spiritualitet, i samfunn med Gud med alle mine brødre og søstre i L'Arche, Tro og Lys og vår store åndelige familie som er spredt utover den vide jord.

Det er en ganske radikal forandring! Og så, steg for steg, for vi se hva jeg kan påta meg fra februar av og etter det. For at dette livet skal bli mulig å leve til Christine og Odly ta seg av alle de viktige tingene. Jeg vil også ta meg tid til å lese (både den seriøse og den lettere), jeg vil gå turer i hangen forå lytte på fuglene... og jeg vil ha 'gleden' av å ikke spise så mye saltholdig mat og holde meg unna foie gras pâte til jul. Dette livet vil ikke bare være himmelvendt men også jordvendt hvor det er så mange gleder og vidunderlige ting.

Jeg vil være i kommunion med hver og en av dere slik at jeg bedre kan leve det Gud synes å spørre meg om nå, men jeg vil trenge støtten og kjærligheten fra hver av dere. Takk skal dere ha. Fred og kjærlighet til hver av dere,

Jean

Ingen kommentarer: