torsdag, mars 15, 2007

Lesning i fastetiden: Tilbaketrukkethet

Når vi først har bestemt oss for å tilbringe tid i ensomhet, utvikler vi en lydhørhet for Guds stemme i oss. I begynnelsen, i de første dager, uker, ja måneder, har vi kanskje en følelse av at vi simpelthen kaster bort tiden. Tiden i ensomhet virker kanskje først som lite annet enn en tid da vi bombarderes av tusen tanker og følelser som dukker frem fra skjulte områder i bevisstheten. En av de tidligste kristne forfatterne beskriver første trinn i ensom bønn som noe tilsvarende det den vil erfare som etter å ha levet i årevis med åpne dører, plutselig beslutter å stenge dem. Gjester som pleide å komme, og gå inn i huset, begynner å dundre på døren og spørre seg hvorfor de ikke får lov til å slippe inn. Først når de forstår at de ikke er velkomne, slutter de litt etter litt å komme. Dette er en enfaring enhver vil gjøre som trer inn i ensomheten etter et liv uten meget åndelig disiplin. Først fortsetter alle de mange distraksjoner å by seg frem. Senere, når de får mindre og mindre oppmerksomhet, trekker de seg langsomt tilbake.
Presten, forfatteren og den åndelige veilederen Henri J.M. Nouwen i boken: Making All Things New.

2 kommentarer:

Roy-Olav sa...

Dette var gode og nyttige ord. Takker for dem. Fins boken på norsk?

Hørte at ikke alle var like begeistret for den siste boken hans... Jeg husker ikke tittelen og heller ikke har jeg lest noe av forfatteren, men det du refererer var ord som sanksjonerte.

Bjørn Olav sa...

Det finnes noen få oversettelser av Henri Nouwen på norsk. Det er noen flere enn de jeg nevner her, for dette er kun de jeg har skaffet meg selv:

Håpets såkorn. Utgitt på St.Pøav forlag i 1996.ISBN 82-7024-089-3 Dette er en samling utvalgte tekster som dekker flere av hans bestsellende bøker.

La min sorg bli vendt til dans. Luther forlag 2002.ISBN 82-531-4434-2.

Stillheten som skaper. Genesis. ISBN 82-476-0232-6

Den bortkomne sønn vender hjem. Verbum forlag. ISBN: 82-543-0699-0
Den beste bok noensinne om Jesu lignelse med utgangspunkt i et maleri av Rembrandt.

Henri J.M. Nouwen var tidligere professor i teologi ved Harvard universitetet i USA. Han ble presteviet i 1957 i den romersk-katolske kirke og er også utdannet psykolog. En av vår tids mest leste åndelige veiledere. Han brøt over tvers med sine akademiske karriere, og flyttet til et bofellesskap innen L'Archebevegelsen sammen med psykisk utviklingshemmede, hvor han arbeidet som prest. Nouwens bøker har fulgt meg i mange år, og hører med til min kjæreste eiendom.