mandag, august 29, 2022

160 år jødisk gravlund i Jemen blir restaurert med hjelp fra utbryterregjeringen


En av de politiske fraksjonene som har kjempet om makten i Jemen har sluttet seg til et forsøk på å gjenopprette en 160 år gammel jødisk gravlund i den sørlige havnebyen Aden. 

En lokal journalist som dekker restaureringen bekreftet nyheten til den israelske Kan-kringkasteren i en rapport som ble sendt på søndag, melder The Times of Israel.

Til tross for en våpenhvile i landets pågående borgerkrig som ble oppnådd i april, ønsker Jemens sørlige overgangsråd (STC), ledet av partiets president, general Aidarus Qassem Abdulaziz al-Zoubaidi, uavhengighet for Sør-Jemen, som var dens egen stat fra 1967 til 1990. STC, som nå har kontroll over Aden, har blitt involvert i prosjektet etter at arbeidet med å renovere stedet først ble ledet av frivillige organisasjoner.

En jemenittisk tjenestemann sa til Kan at renoveringen er en "melding til alle innbyggere i Aden om at Aden er en fredens by og at vi ikke vil akseptere noen skade på noe hellig sted," melder The Times of Israel.

Det jemenittiske jødiske samfunnet ble estimert til over 50 000 i første halvdel av det 20. århundre, men flertallet av landets jødiske befolkning immigrerte til Israel etter 1948, og de som ble igjen ble utsatt for forfølgelse. I 2008 var noen hundre jøder igjen; tidligere i år rapporterte FN at etter «systematisk» forfølgelse var det bare syv igjen.

Selv om arbeidet på Aden kirkegård pågår, med betydelige deler av murene restaurert, er gravsteinene fortsatt i elendig forfatning.

Ingen kommentarer: