onsdag, august 17, 2022

Bjeffing eller biting - den iranske trusselen mot Israel

For nesten 90 år siden kom en rasende galning dedikert til europeisk jødedoms utryddelse til makten i Tyskland. Adolf Hitler la ikke skjul på sin intense motvilje mot det jødiske folk. Faktisk brukte han nesten hver eneste plattform han hadde til rådighet for å kringkaste sin tro på at jødene hadde skylden for sykdommer som plaget samfunnet rundt ham.

Til tross for hans ekstreme retorikk, hevdet mange at Hitlers verbale korstog mot jødene ville forbli nettopp det: snakk. Likevel vitner 6 millioner myrdede jøder om sannheten om at Hitler mente hvert ord.

I dag sitter et regime av harde ekstremister dedikert til Israels undergang ved makten i Iran. Mullaene har ikke lagt skjul på sitt intense hat til den jødiske staten og dens folk. Faktisk bruker alle fra den øverste lederen til geistlige til politiske makter til militære ledere nesten hver eneste plattform de har til rådighet for å kringkaste deres tro på at Israel har skylden for sykdommer som plager samfunnet.

Og nok en gang – selv mens sentrifugene snurrer og den islamske republikken raser mot atommålslinjen – argumenterer mange for at Irans verbale korstog mot Israel bare er et spørsmål om at Teheran blåser seg opp litt. Mullaene, hevder de, er bjeffer alle sammen, men ingen biter.

Likevel har historien lært Israel at de med en visjon for folkemord vanligvis er villige til å handle etter deres ord. Jerusalem tar Irans trusler på alvor. «Vi oppfordrer andre til å gjøre det samme. Iranerne bruker et utvetydig språk, og ordene deres taler for seg selv, sa en anonym israelsk embetsmann nylig som svar på nok et iransk løfte om å slette den jødiske staten fra kartet. Faktisk, hevdet den israelske tjenestemannen, hvis Iran vil at det internasjonale samfunnet skal redusere presset, burde absolutt mullahene tone ned utslettelsestalen et hakk. Det faktum at de ikke gjør det, konkluderte han, viser hvor seriøst de tar det engasjementet.

Teherans retorikk og verdens likegyldighet gjør Jerusalem forvirret: Hvis iranske politiske, militære og religiøse ledere over hele nasjonen fortsetter å lede folkemengder i sang om «Død over Israel», hvorfor tar ingen andre enn Israel dem på ordet?

Hva sier egentlig Iran? 


«Vår holdning til Israel er den samme holdningen vi alltid har tatt. Israel er en ondartet kreftsvulst i den vestasiatiske regionen som må fjernes og utryddes: det er mulig og det vil skje.»

– Ayatollah Ali Khamenei, Irans øverste leder.

«Vi vil ikke trekke oss tilbake fra utslettelsen av Israel, ikke engang en millimeter. Vi ønsker å ødelegge sionismen i verden.»

—Brig.-Gen. Abolfazl Shekarchi, talsmann for den islamske republikken Irans væpnede styrker

"Hvis vi overholder ekte lover, bør vi mobilisere hele den islamske verden for en skarp konfrontasjon med det sionistiske regimet... Hvis vi overholder Koranen, bør vi alle mobilisere for å drepe."

— Mohammad Khatami, tidligere iransk president

"Den globale arrogansen ledet av Amerika med medvirkning fra Israel søker å forsinke realiseringen av en viktig sak, som er ødeleggelsen av det sionistiske regimet."

– Lotfollah Dezhkam, representanten for Irans øverste leder Ali Khamenei

"Ødeleggelsen av dette regimet [Israel] vinner terreng."

– Esmail Qaani, leder av Irans Islamske Revolusjonsgarde Corps (IRGC) Quds Force

«Vi skulle ikke tillate at en dag legges til det illevarslende og illegitime livet til dette regimet [Israel]. Hæren vil bevege seg hånd i hånd med IRGC slik at … det sionistiske regimet vil bli utslettet.”

— Gen.maj. Abdolrahim Mousavi, sjefen for Irans hær

«Israel må ødelegges og utslettes. Det er ingen tvil om at sionistene må utslettes og ødelegges. Dette vil definitivt skje... Jeg vil selv heise flagget til den islamske revolusjonen i Jerusalem, om Allah vil.”

—Brig.-Gen. Mohammad Reza Naqdi, nestkommanderende for IRGC for kulturelle og sosiale forhold

"Det finnes ingen annen måte enn besluttsomhet og styrke for å fullstendig eliminere den aggressive naturen og ødelegge Israel."

— Brig.-Gen. Gholam Reza Jalali, leder av Irans organisasjon for passivt forsvar.

Oversatt fra Dispatch from Jerusalem. August 2022. Utgitt av Bridges for Peace. Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen (c)

 

Ingen kommentarer: