søndag, august 28, 2022

Nederlandsk by ga nytt navn på park den hadde oppkalt etter ordfører som forrådte jøder til nazister


 AMSTERDAM (JTA) — En nederlandsk kommune har gitt nytt navn til en park som var oppkalt etter en ordfører som hjalp nazistene med å jakte på byens jøder.

Hogeveen kommune, en by på rundt 55 000 rundt 80 mil nordøst for den nederlandske hovedstaden Amsterdam, ble i forrige måned omdøpt til ordfører Tjalma Park, ifølge en rapport torsdag på nyhetssiden Jonet.nl. Det nye navnet er Kommuneparken.

I 2020 oppdaget en lokalhistoriker at Jetze Tjalma, som hadde vært ordfører i Hoogeveen i 30 år frem til 1958, var den første borgermesteren i det nazi-okkuperte Nederland som overleverte en liste over lokale jøder etter at den tyske hæren invaderte i 1940.

Det var rundt 250 navn på listen. I 1951 hadde Hogeveen bare 27 jøder, ifølge det jødiske historiske museet i Amsterdam.

Tjalma delte listen frivillig, ifølge Brand van Rijn, en lokalpolitiker hvis parti, SGP, startet forskningen på Tjalmas krigsrekord. SGP hadde i årevis drevet lobbyvirksomhet for en mer kritisk tilnærming til arven etter Tjalma, som mange har ansett som en modellordfører, ifølge kringkasteren RTV. Parken ble oppkalt etter Tjalma kort tid etter hans død i 1985.

Flere år etter andre verdenskrig overtok byen under Tjalma en del av den lokale jødiske kirkegården og asfalterte en vei på den. Den delen av kirkegården ble returnert til jødiske hender i 2019.

Det Amsterdam-baserte instituttet for studier av krig, holocaust og folkemord bekreftet tidligere i år forskningen gjort i Hogeveen av lokalhistorikeren Albert Metselaar, og fikk kommunen til å endre parkens navn 26. juli, rapporterte Jonet.

Billedtekst: Utsikt over Kommuneparken, tidligere kalt OrdførerTjalma Park, i Hogeveen, Nederland.

- Cnaan Liphshiz/Jewish Telegraphic Agency/Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen

Ingen kommentarer: