mandag, juni 05, 2006

Fascinerende om bønn



Pastor Reidar Paulsen i Kristkirken i Bergen, har anmeldt den nye boka mi i Magazinet. Anmeldelsen stod på trykk lørdag før pinse. Den følger her:

"Alt Gud gjør, gjør han som svar på de troendes forbønn," skal John Wesley ha sagt. Bjørn Olav Hansen siterer det i sin nye bok om bønn, og forlaget sier på omslaget at det er bakgrunnen for boken.

Straks en får en bok som dette i hende, er det lett å spørre om vi virkelig trenger enda en bok om bønn. Men en skal ikke lese lenge før svaret blir at denne boken er et meget verdifullt tilskudd i rekken av bøker om emnet. Hansen tar oss med til det som skulle være kjent terreng for de fleste troende, men også inn i det jeg vil tro er ukjent terreng for de fleste av oss. Han skriver utfordrende oom å leve nær Gud, om bønn som livsstil og vakkert om naturen som det store bønnerommet skjenket oss av Gud selv.

Kapitlene om å bære en bønnebyrde har jeg ikke lest maken til andre steder. Jeg kan ikke forstå annet enn disse og de følgende kapitlene vil være til stor hjelp og inspirasjon for de mange som opplever kallet til å være forbedere. Det siste emnet i boken, kontemplasjon, vil kanskje føles fremmed for mange. Men det hører absolutt med i en bok som dette.

Hansen forteller om hvordan boken ble til. Det "var som om boken skrev seg selv". "Alt falt på plass i løpet av en drøy og hektisk uke. Og det under intense smerter." Leserne kan på en måte nesten oppleve at dette er sant. Det er en medrivende bok. Det er vanskelig å legge den fra seg. Men det er ikke en lettvekter!

Den er fylt av bibelstoff. På samme tid øser forfatteren av litteraturen fra store deler av kirkehistorien og på tvers av alle konfesjonelle grenser. Paulus skriver et sted om å forstå Guds kjærlighet "sammen med alle de hellige". Hansen bruker alle "de hellige", deres vitnesbyrd om å leve i Guds nærvær og i bønn og kontemplasjon som inspirasjon og utfordring.

Likevel vil jeg tro at bokens styrke først og fremst er at den nok er saklig, men på samme tid intenst personlig. Dette er ikke teori, men levd liv. Et trekk til jeg nevne: Hansen makter å skrive om bønn og bønnebyrde uten å bli lovisk eller tvinge noen inn i bestemte mønstre. Her er ikke tale om å gjøre noe på den eller den måten fordi forfatteren eller andre gjør det slik. Her er tale om å søke Gud og hans ledelse.

Er det nødvendig å si at boken er velskrevet? Hansen er ikke bare forkynner og forbeder, men også forfatter og journalist."

Boken selges via www.frihet.no til 98 kr. Min første bok om bønn: "Ved stille vann" er nettopp kommet i nytt opplag, og kan bestilles samme sted til 89 kr. Det var dagens reklame!

Ingen kommentarer: