tirsdag, juni 20, 2006

Karaktertrekk ved den profetiske tjenesten



Jeg både ber om og tror, at Gud skal reise opp, et profetisk folk i Norge: radikale, hengitte, overgitte mennesker som ærer Gud, både med sine liv og med sine ord. Som er kompromissløse etterfølgere av Jesus, tilbedere i ånd og sannhet. Som lever i Den Hellige Ånds åpenbaring, som opplever syner og drømmer, og som taler tydelige og klare profetiske ord til forsamlingen og nasjonen. Dette er hva jeg tror karakteriserer et slikt profetisk folk:

1.Det er mennesker av ekte tro. "Ved tro var Abraham lydig da han ble kalt, så han drog ut til det sted han skulle få til arv. Og han drog av sted uten å vite hvor han skulle komme. Ved tro levde han i løftets land som i et fremmed land. Han bodde i telt sammen med Isak og Jakob, som var medarvinger til det samme løfte. For han ventet på staden med de faste grunnvoller, den som har Gud til byggmester og skaper." (Hebr 11,8-10) Gud gir oss sine hint, Han viser oss hvilken retning vi skal gå, Han vil veilede oss, men det er fremdeles slik og kommer til å bli slik, at vi må vandre i tro, et steg ad gangen. Avhengighet av Gud, er en god definisjon på tro. I prosessen av å bli troens menn og kvinner, må vi lære oss hva avhengighet av Gud virkelig innebærer. Da hender det av og til, at Herren tar fra deg det som har vært din trygghet, det du har lent deg til, slik at du ikke lenger har noe å støtte deg til, men må begynne å stole på Gud. Vår familie må på en helt annen måte enn før, tro Gud for mat på bordet, etter at jeg bare har 60 prosent av den lønnen jeg hadde, mens jeg var pastor. Men Gud er trofast. David kan vitne om dette: "Jeg har vært ung og blitt gammel, men jeg har ikke sett den rettferdige forlatt eller hans avkom lete etter brød." (Salme 37,25) Det står til og med i Guds ord at Herren "vil utfri deres sjel fra døden og holde dem i live under hungersnød." (Salme 33,19) Som barn av den tre ganger hellige Gud er vi kalt til, uten unntak: "Den rettferdige skal LEVE VED TRO!" (Rom 1,17. Den reviderte oversettelsen av 2005) Livingstone sa en gang: "En mann er udødelig til hans gjerning er gjort." Uansett hva som skjer, er det ikke over, før Gud sier det er over.

2. Det er pionerer som inntar nytt land. Profetiske mennesker er de som går foran og åpner veien for andre. De er kalt pionerer, forløpere. De betaler prisen, ofte som forbedere, de pløyer opp hard mark slik at andre kan følge i deres fotspor som såmenn, plantere, vannere og innhøstere. "Veibryteren går foran dem. De bryter igjennom og drar frem gjennom porten og går ut av den. Deres konge drar foran dem, og Herren er i spissen for dem." (Mika 2,13) . Pionerer elsker å bryte nytt land. De er dårlige bosettere. Åndelig kjedsomhet setter inn hvis de blir for lenge på samme sted. Disse profetiske pionerene betaler prisen som grøftegravere. Vit dette: om du ønsker å bli brukt i en profetisk tjeneste, vil du ganske snart finne deg selv med en plog i dine hender. Se deg da ikke tilbake!! "Men Jesus sa til ham: Ingen som legger sin hånd på plogen og ser seg tilbake, er skikket for Guds rike." (Luk 9,62) Følgende karaktertrekk finner du hos en pioner: 1. Han går alltid foran. 2.Han går dit ingen andre vil gå. 3. Han tror alltid på seier. 4. Han fortsetter selv om det koster slit. 5. Han bryter igjennom alle odds. Bitterhet og skuffelse fester seg ikke på ham. 6. Han søker alltid etter nye utfordringer. En har sagt det slik: "Tro blir ikke hjemme."

3. De er budbringere med et tydelig ord. Profetiske mennesker bærer med seg ord som er født i lønnkammeret, det er levende ord som ikke er tilpasset verden for å tekkes den, deres budskap er som et tveegget sverd, som trenger igjennom. Den kjente bibellæreren T. Austin Sparks sa en gang: "Den profetiske tjenesten under Den Hellige Ånd er en tjeneste av voksende åpenbaring. En profet var en mann som gikk tilbake til Gud igjen og igjen, og kom ikke tilbake før Gud hadde vist ham neste steg." Profetene har et budskap å bringe. Profetinnen Anna Fanuels datter hadde et enkelt, men veldig klart budskap: "og hun talte om ham (Jesus) til alle dem som ventet på forløsning for Jerusalem." (Luk 2,38) Det er av avgjørende betydning i dag at budskapet er klart og tydelig, i en forvirringens tid som vår. "Og dersom en basun gir utydelig lyd, hvem vil da gjøre seg klar til kamp." (1.Kor 14,8) I dag er ikke kirkens budskap klart. Mange kristne taler ikke som Guds ord, men sender ut forvirrende budskap om hva som er Guds vilje. Det ser vi veldig tydelig i homofilisaken. De sanne profetene er budbærere som taler om, og lever ut budskapet om korset, ja Jesu Kristi kors er selve deres hellige pasjon. Det finnes ikke noe dypere budskap enn det enkle og sentrale budskapet om korset.

4. De er medlemmer av et tjenende fellesskap. Den gammeltestamentlige profetskikkelsen var et menneske som vandret alene. Den nytestamentlige profeten, søker ensomheten og stillheten og lever med Gud der, men disse radikale krigerne vandrer likevel ikke alene hele tiden. De er ikke isolerte individer, selv om de kan være det i perioder av uker og måneder, dette er mennesker som er knyttet sammen i en relasjon til andre, som en del av Kristi legeme. De er knyttet sammen til et fellesskap som kalles Menigheten eller Kirken, de er medlemmer av et tjenende fellesskap. Jeg har funnet noe veldig interessant i Efeserbrevets skildring av den åndelige rustningen. Den dekker alle områder av ditt liv, bortsett fra et viktig område. Sidene dine. Det er fordi du skal ha en bror og en søster ved din side, som passer på så ikke fienden angriper der. Der er du nemlig sårbar, men dine medvandrere i forsamlingen kan dekke deg! Når du marsjerer i Herrens arme, er noen foran deg, noen ved din side. Sammen bruker dere troens skjold og Åndens sverd.

(fortsettes)

3 kommentarer:

oddelv sa...

Leste i dagens "Magazinet" om Latvia hvor de har inntatt i grunnloven at "ekteskap bare kan inngås mellom mann og kvinne"! Det burde vi i Norge også. Et stengsel mot homoliberaliseringen,som er synd mot Guds ord. Den latviske familieministeren Ainars Bastiks sier at han er opprørt over at den svenske pinsepastoren Åke Green ble dømt til fengsel i tingretten.
"Det er et vanvittig samfunn som reagerer slik" ,fortsetter han: "Og dette handler ikke om teologi, men om demokrati. Hvis jeg tror homoseksualitet er synd, hvorfor skal jeg ikke da få si det ?"
Det kommer til å bli hard kamp her, men jeg tror også at det er flere på "vår side" i kampen,mange kommer ikke til å tone flagg før de blir stilt på valg. Jeg har så stor tillit til det norske folket at de vet hva som er rett.
Odd

oddelv sa...

Hallesby skriver: "Bønn og hjelpesløshet hører uløselig sammen. Det er visst bare den hjelpesløse som kan be."

Mark O Wilson sa...

Bjorn,
I noticed that you have Samuel Chadwick listed as a favorite author on your profile. I like his writing too!

I am the pastor of Hayward Wesleyan Church in the northwoods of Wisconsin (usa)