onsdag, januar 09, 2008

Viktig uttalelse fra Frikirken



Synodestyret i Den evangelisk lutherske frikirke, kommer nå med en uttalelse, hvor de beklager vedtaket som Den norske kirke fattet på Kirkemøtet på Øyer. For de av oss som ønsker å stå på Guds ord gjør det godt å merke seg ordlyden i uttalelsen hvor det blant annet heter:

"Den norske kirke har, sammen med noen ytterst få kirker i verden, fattet vedtak som fører til en kirkelig praksis som strider mot den samlede apostoliske lære. Vedtaket har også påført det økumeniske fellesskap en stor belastning." (min uth)

Klarere kan det vel ikke sies. Frikirken er tydelig på at den fremdeles vil være en luthersk bekjennelseskirke i Norge.

"Da Den Evangelisk Lutherske Frikirke ble dannet i 1877, var det med et tungt hjerte våre grunnleggere meldte seg ut av Statskirken. Det har vært vårt ønske at den tiden skulle komme da Frikirken kunne si: ”Nå er vårt særskilte kall som en fri bekjennelseskirke fullført, og vi kan gå videre sammen med Den norske kirke”.

Det er derfor med vemod vi konstaterer at en slikt ønske virker svært urealistisk. Dette ble tydelig bekreftet da Statsråd Giske holdt sin omtalte ”vekkelsespreken” på Kirkemøtet. Det må oppleves ydmykende for Den norske kirkes ledere av i dag å lytte til en kirkestatsråd som blander seg inn i kirkens læreavgjørelser og med all tydelighet signaliserer at kirken ikke skal få slippe fri på lenge, og at kirken selv, ikke er moden nok til å velge sine fremste ledere.

Vårt land trenger fortsatt en luthersk bekjennelseskirke som tror, bekjenner og lyder det profetiske og apostoliske ord, og som i ydmykhet og kjærlighet fastholder og forkynner Guds ord gjennom lov og evangelium." (min uth)

Det gjør godt å lese en slik tydelig veiledning som denne fra Den evangelisk lutherske frikirke, i et utydelig kirkelig landskap som det vi opplever i Norge nå. Jeg takker Gud for synodestyret i Frikiken, og for dette kirkesamfunnet. Det er virkelig behov for en slik kirke i Norge!

Det er også veldig interessant å merke seg at Frikirken ønsker seg en bredere luthersk synode i Norge, ved å kunne samarbeide med andre lutherske kirker og organisasjoner. Hør bare:

"Vi tror tiden er moden for å drøfte mulighetene for å danne en større Synode av menigheter og kirkesamfunn som vil fastholde og lære en klassisk luthersk kristendomsforståelse.
Vi mener situasjonen i dag krever at vi som er betrodd leder- og tjeneransvar i lutherske organisasjoner og kirkesamfunn bruker tid og engasjement for å samtale om mulighetene for å etablere et bredere kirkelig alternativ enn de som finnes i dag. Det må være et mål at ikke den lutherske kirke splittes opp i mange mindre atskilte kirkesamfunn."

Det skal bli spennende å se hva dette kan føre til.

1 kommentar:

Anonym sa...

Enig! Godt med tydelighet. Tviler på om vi kunne ha fått den samme uttalelsen fra en del andre kirkelige sammenhenger for tiden. Derfor er det ekstra viktig, også for det åndelige klima i Norge, at vi får slike uttalelser som denne.