lørdag, juli 11, 2009

Lovsang handler om å la Guds ord bli en del av deg



Tidsskriftet Strek er ute med sitt siste nr, som handler om lovsang. Problemstillingen tidsskriftet reiser er følgende:

"En bølge av karismatisk lovsang har inntatt kristen-Norge siden 1990-tallet. Peker den på Jesus? Eller mest på seg selv?"

En særdeles interessant problemstilling, spør du meg. Jeg vil tro flere av bloggens lesere har vært med på møter eller sammenkomster, hvor det stort sett har dreid seg om lovsangsteamets dyktighet, og hvor fraværet av Guds nærvær har vært pinlig påtagende. Men mange av oss har også vært med på mindre profesjonelle settinger hvor det har vært så som så med den musikalske biten, men Gud har vært så sterkt nærværende at det nesten er til å ta og føle på.

Jeg synes professor ved Menighetsfakultetet, Leif Gunnar Engedal, er inne på noe svært viktig når han i en av artiklene i Strek sier: "De gode følelser i lovsangen er ikke det samme som Guds nærvær."

En av de som blir intervjuet er broder Jean Marie fra Taize. Broder Jean Marie, som opprinnelig kommer fra New York kom til den økumeniske kommuniteten Taize som 22 åring. Det er 27 år siden. Han har dermed gjort seg en del erfaringer med hensyn til den lovsangen som er en del av Taize-fellesskapet. Selv er jeg blitt så glad i disse enkle lovsangene som er skapt i bønneatmosfæren som preger brødrefellesskapet i den lille franske landsbyen. Broder Jean Marie sier:

"Tilbedelsen må reflektere noe av Guds skjønnhet, og da står sang i en særstilling der. Det er vakkart når menneskeer synger. Hvis sangene er for kompliserte, synger ikke folk. Derfor må det være enkelt."

Broder Jean Marie er en av sanglederne i Taize-kommuniteten som nå teller rundt 100 brødre. At han leder lovsangen, betyr ikke at han står på en scene.

"Vår erfaring er at hvis folk skal gå inn i en meditativ bønn, er det viktig at det ikke står noen på scenen eller at folk ser hvem som leder sangen.... Lovsang handler ikke om å skape en god atmosfære, men om å la Guds ord bli en del av seg."

Dette lyder riktig for meg.

Jeg har hatt noen av mine djupeste Gudserfaringer i stillheten. Og da med Gudsordet som klangbunn.

Bildet er hentet fra en gudstjeneste i Taize sammenheng.

3 kommentarer:

leins sa...

Apropos lovsang!
Har sett ern del på Oase. Mye bra der. Men jeg synes lovsangen blir for monoton og for mye oppramsing.

Og det jeg savner i alle år, det er lovsang med finere toner.
Gud som er den store kreasjonisten, kan jo skape de vakreste toner.

Det er skapt mye bra gjennom historien. Som musikkelsker, savner jeg en del fornyelse i tonene.

Du har jo heldigvis hatt mye bra musikk med bilder her på bloggen.

Fortsett med det!

Anonym sa...

Mye bra?

Sorry å si det, men jeg er sikker på at denne "profeten" som profeterte det ene sprøytet etter det andre var en ren svindler om jeg forsto ting riktig.

Bla. hadde personen fått navn av Gud av folk som skulle være nøkkelpersoner i de kommende hendelser som helt tilfeldigvis var typiske kristenledere som F. eks Alv Magnus.

Og ropte de da opp diverse kristenledere som var tilstede, og profeterte over dem utifra hva deres tjeneste er.

Jeg har fakisk ingen tro på at dette var enormt "presise" profeter.

Jeg tror rett og slett det var bevisst svindel.

Men en ting skal vedkomne ha. Det finnes bare to alternativer. bevisst svindel, eller "ekte vare".


Les litt om profeteringen her:

http://idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=16383


Vedkomne er har foresten vært læregutt under Bob Jones som har vært diskutert tidligere på bloggen, og som var en sentral skikkelse for Lakeland-"vekkenlsen". Deres tjeneste går ut fra International House of Prayer i Kansas City ledet av Mike Bickle som også er en skikkelse diskutert på denne bloggen.

Alt sprøytet jeg fikk med meg var i et enkelt møte jeg så med Bob Hartley. (jeg kan bare tenke meg alt jeg ikke så\hørte)

Dette er tøv, og jeg tror grunnen til at folk ikke protesterer ikke er at de tror på Hartley, men at de ikke tar det så alvorlig om noe er sant, eller ikke.


Ellers var en vits fra lovsangslederen som endte med at Den Hellige Ånd gledet seg til å dra til Roma siden han aldri haddde vært der et nokså pinlig innslag.


Mvh.
Lars

Anonym sa...

Skjekk gjerne også Bob Harleys hjemmeside for å få med deg mer om hans profetier (sammen med Bob Fraser) om Norge.

(bla. ny grunnlov, nytt navn på landet, etc.)

http://www.bobhartley.org/

Det værste er Oase ledelsen har holdt møter over hele landet hvor disse profetiene har vært en viktig del av møtene, og hele Oase-ledelsen ser ut til å være helt overbevist om at det Hartley kommer med er fra Gud. (disse to var på Oase ifjor også, og ble invitert som hovedtalere i år pga. dette budskapet de også delte ifjor.)

Mvh.
Lars