onsdag, juli 13, 2022

Hold deg våken - bli ikke overlistet!


 "... for at vi ikke skal bli overlistet av Satan. For hva han har i sinne, det er vi ikke uvitende om." (2.Kor 2,11)

Av Dutch Sheets/Oversatt til norsk av: Bjørn Olav Hansen (c)

En rask gjennomgang viser at ordet "uvitende" kommer fra det greske ordet agnoeo, som betyr å være "uten kunnskap eller forståelse av." Vårt engelske ord "agnostic" er avledet fra det. Teknisk sett er ikke en agnostiker en person som er usikker på om han eller hun tror på Gud, selv om vi nå bruker ordet på denne måten. En agnostiker er imidlertid en person som ikke vet eller forstår, uavhengig av emnet. Vi får også ordet "ignorer" fra samme rot. I dette verset blir vi oppfordret til ikke å "ignorere" eller være en "agnostiker" - uten å forstå - når det gjelder djevelen.

Ordet som oversettes med "sinne" kommer fra ordet "noema", som bokstavelig talt betyr "tanke." Verset sier i hovedsak: "Ikke vær uten forståelse for måten satan tenker på." "Noema" kom til også å bety "planer, planer, plott, enheter" fordi disse tingene er produkter av våre tanker. For større innsikt, la oss sette inn disse definisjonene i verset: "Ikke vær uten forståelse for måten din fiende tenker og opererer på - av planene, plottene og innretningene hans."

Hva skjer hvis vi ER uvitende om satans planer? Verset sier at han vil utnytte oss. Ordet "fordel" er avledet fra pleonekteo, som er et sammensatt ord som betyr "å ha eller holde den største delen" (pleon - "den største delen;" - "å ha eller holde"). Det er lett å se hvorfor dette er et ord for «begjære». 

I boksing har personen med lengre rekkevidde fordelen og får som regel flere slag. Ordet "pleonekteo" er også oversatt som "tjen en gevinst." Satan tjener mye på de som ikke er klar over hans veier. Bullinger, en forsker i gresk, sier at "pleonekteo" betyr «å gjøre et bytte av, å bedra». La oss sette sammen alle disse 3 definisjonene: «I den grad vi er uvitende om måten motstanderen vår tenker og opererer på - om hans planer, plott og innretninger - i den grad vil han vinne over oss, ta bytte, svindle oss av det som er vårt og har eller har den største delen.»

Satan ønsker den største delen av våre jobber, ekteskap, familier, helse, lokalsamfunn, penger, regjering, nasjon og mer. På 1960- og 1970-tallet var Kirken i Amerika uten forståelse av hva satan planla, og han fikk den største delen av skolene våre, regjeringen, media og mer.

Når vi lærer om og ber i samsvar med de bønner Vekteren ber, er to vers fra Det nye testamente spesielt meningsfulle. Den første er Efeserne 6:18: «Be til enhver tid i Ånden med all bønn og påkallelse. Vær årvåkne i dette med all utholdenhet i bønn for alle de hellige." King James-versjonen bruker ordet "se" for uttrykket "årvåkne", kan også oversettes: "vær på vakt."

Det andre verset er 1. Peter 5:8: «Vær edrue, våk (vær på vakt)! Deres motstander, djevelen, går omkring som en brølende løve og søker noen han kan oppsluke." Igjen, andre oversettelser bruker ordet «vaktsom». Betydelig nok er konteksten til begge versene åndelig krigføring. Hver av dem nevner vår motstander og utfordrer oss til årvåkenhet eller vaktsomhet, både for oss selv og våre brødre og søstre i Kristus. Jeg vil trekke fire svært viktige konklusjoner fra disse to versene.

Beskyttelse mot angrep fra fienden vår er ikke automatisk, heller ikke for troende. Det er en rolle vi spiller i å beskytte det som er tildelt oss. Selv om Gud er suveren, betyr ikke dette at han kontrollerer alt som skjer på jorden. Han har overlatt mange avgjørelser til oss. Hvis Gud skulle beskytte de troende fra satans angrep, uavhengig av hva vi gjorde eller ikke gjorde, ville disse versene være totalt irrelevante. I vår teologi må vi ta hensyn til menneskelig ansvar. Våre beslutninger og handlinger har konsekvenser, både for oss selv og for andre.

Guds plan ER å advare eller varsle oss om satans taktikk. Dette er et enkelt fradrag. Hvis Gud sier «vær på vakt» for satans angrep, er han åpenbart villig til å gjøre oss oppmerksomme på dem. Gud ville ikke be oss om noe han ikke gjorde oss i stand til å oppnå.

Vi må være våkne - forbli våkne - ellers vil vi ikke være klar over Guds advarsler og varsler. Hvis disse angrepene alltid skulle være åpenbare, ville det ikke vært nødvendig med årvåkenhet. Jesaja 56:10 snakker om «blinde vektere». For en fantastisk oxymoron! Jeg er redd det har vært en ganske god beskrivelse av mange av oss i seerrollene våre. Vi er altfor ofte som Kristi disipler fra gammelt av, som han sa hadde øyne, men til tider ikke kunne se (se Mark 8:18). Vi må gjøre mer enn et tilfeldig blikk; vi må se på!

Hvis vi ikke er våkne, hvis vi er uvitende om satans angrep, vil han sluke og utnytte oss. Dessverre blir mange ødelagt på grunn av uvitenhet eller mangel på kunnskap (se Hosea 4:6).

Satan og demoner er ekte. De søker å undertrykke, bedra, stjele, drepe og ødelegge. Vi må ikke fornekte realiteten til eller ignorere åndelig konflikt. Det er klart at vi ikke skal være opptatt av satan; men vi skal heller ikke leve i fornektelse. Resultatene av begge kan være katastrofale.

Det fortelles en historie om en ørkennomade som våknet sultent en natt og bestemte seg for å ha en midnattsmatbit. Han tente et lys, tok en dadel og en matbit. Han holdt dadlen mot lyset og så en orm, hvorpå han kastet dadlen ut av teltet. Han bet i den andre dadlen, fant en annen orm og kastet den også. Han bestemte seg for at han kanskje ikke ville få noe å spise hvis dette fortsatte, og blåste ut lyset og spiste dadlene.

Noen ganger velger vi også fornektelsens mørke fremfor sannhetens lys. Selv om sannheten kanskje ikke alltid er det vi ønsker å høre, endrer ikke fornektelse den. Satan er ekte, og kriger aggressivt mot oss og har oppnådd store gevinster i Amerika. Men Gud har reist opp et selskap av vektere som har slått lyset på igjen! De kjenner sin autoritet, er våkne og informerte, og er fast bestemt på å ta tilbake denne nasjonen for Kristus. Og det skal vi!

"Husk å være på vakt og holde fast på alt du tror. Vær mektig og full av mot» (1 Korinterbrev 16:13 TPT).

Ingen kommentarer: