mandag, mars 18, 2024

Purim - et profetisk budskap for vår tid

Vi lever virkelig i profetiske tider! Denne artikkelen, som dels er bygget på bibelundervisningen til den messianske pastoren Asher Intrater, dels min egen, er lengre enn det jeg vanligvis publiserer. Jeg vet av erfaring at mange da lar være å lese, men jeg håper at du likevel henger med fordi dette er viktig for å forstå den tiden vi lever i.

I år faller Purim sammen med feiringen av de kristnes Palmesøndag og muslimenes Ramadan. Samtidig pågår krigen i Gaza og Israel angripes av Hizballah i nord og Houitierne i Jemen angriper vestlige skip i Rødehavet. Tilfeldig? Neppe! Fellesnevneren er Iran, og drømmen om et stor-persisk rike.

Vi trenger å forstå den åndelige konflikten vi befinner oss i akkurat nå. Den er svært komplisert. Gud har gitt oss et redskap for å forstå denne helt spesielle profetiske tiden i beretningen om Ester og Mordekai. Gud kaller oss i en tid som dette til å riste passiviteten av oss, og ta stilling! Kristi kropp trenger å våkne for alvoret.

I Ester kapittel 1 beskrives et Stor-Persia fra India til Afrika, bestående av 126 nasjoner. Krigen på Gaza handler om en ting: jihadisme - utryddelsen av den jødiske staten. Det er målet til Iran - og til Hamas. 

Den onde Haman kom opp med ideen om å drepe alle jødene under den jødiske påsketiden. Men Gud har full kontroll og de onde planene utsettes i tolv måneder. De tolv månedene var en nådetid for å gjøre Ester rede! Og folket. Det var det samme som skjedde med Moses og Israel i Egypt. De var heller ikke rede. Det samme skjer nå. Det skjer billedlig i den tolvte måneden - i tiden før alle nasjoner skal kringsette Jerusalem.

Nisan som inneholder påsketiden er viktig i denne sammenheng. Guds profetiske hensikter slutter nemlig med Esters bok! Purim er nemlig det siste som skjer i det bibelske året. Det er tiden da ondskapen avsløres og avdekkes, og Riket kommer!

Hvorfor er alle så opptatt av Ramadan i år? Det undrer jeg meg over. Spørsmålet er om det har sammenheng med Purim og Irans og Hamas sitt uttalte mål å utrydde jødene. 

Det hastet med å ordet om å drepe alle jødene ut, på Esters tid. Det gjør det også i dag. Sjelden har vi sett et slikt jødehat som nå, både i det offentlige rom, og ikke minst i sosiale medier.

Ester ble dronning for en tid som denne. Det er et profetisk kall. Hvem hører dette kallet i dag? Det er store omkostninger med å stå på jødenes side. Mange kristne tror ikke at det er deres kamp, men har de først gått etter lørdagsfolket er søndagsfolket neste. Aldri har kristne vært hatet som nå. Vi leser at Mordekai skrek. Vi trenger også å rope mot uretten.

Iran drømmer om et Stor-Persia, om verdensherredømme! Som ledende innen Sjia-Islam. De finansierer Hamas, Hizballah, Houiterne og flere av verdens terrorister. Kongen over det stor-persiske riket på Esters tid var ingen god konge. Det jødene sto overfor den gange var et globalt jødehat, hvis mål var å utrydde alle jøder i de 126 nasjoner dette riket representerte. Det er en parallell til dagens situasjon: 49 muslimske nasjoner omkranser bittelille Israel i dag. Det er det vi ser med det blotte øye. I tillegg kommer striden i den åndelige verden, med alle sine onde åndsfyrster. Det er et profetisk momentum for Israel akkurat nå. Det pågår et stort åndelig slag.

Årets Purim innledes ved solnedgang lørdag 23.mars og avsluttes mandag 25.mars ved solens nedgang. På Esters tid ble det utlyst en faste, og jeg vil gjerne oppmuntre de som leser denne artikkelen og som kan til å be og faste for Israel under årets Purim. La oss forene oss i bønn og stillingstagen mot jødehatet. 

Billedtekst: Billedlig fremstilling av dronning Ester og Mordekai.
 

Ingen kommentarer: