torsdag, oktober 11, 2018

En seier for tros- og samvittighetsfriheten i Norge

Norsk Telegrambyrå melder nå at Høyeserettsdommen er klar: oppsigelsen av fastlegen Katarzyna Jachimowicz er ugyldig. Det er en stor prinsipiell seier, ikke bare for henne, men for samvittighetsfriheten i Norge. Høyesterettsdommen er enstemmig, og kom også frem til at Sauherad kommune må betale erstatning til polsk-katolske legen for de tap hun har lidd som følge av oppsigelsen. I tillegg må kommunen betale 2,5 millioner i saksomkostninger for behandling i tre rettsinstanser.

Det var i februar 2014 at Fylkesmannen i Telemark opprettet tilsynssak mot fastlegen fordi Jachimowicz av samvittighetsgrunner nektet å sette inn spiral på kvinner. Helsetilsynet mente i januar 2015 at hun ikke hadde anledning til å reservere seg. Kommunen sa dermed opp fastlegeavtalen hennes 3 desember samme år. Katarzyna Jachimowicz arbeider i dag ved Sykehuset Telemark.

Gratulerer med dagen, og en stor takk for at du hadde mot til å kjempe for norske legers samvittighetsfrihet. Denne saken handler også om trosfrihet.


Foto: Oslo Symposium

Ingen kommentarer: