torsdag, november 09, 2023

På vei mot livet

 Den tyske filosofen Martin Heidegger (1889-1976) påstår at menneskets liv er et "Sein zum Tode", det å være rettet inn mot døden. Denne uttalelsen har en dyp mening. Det er sant at livets høydepunkt er det øyeblikket mennesker forlater denne tilværelsen.

Men Heidegger gjør den fundamentale feilen at han kaller det egentlige livet for død. Mennesket er skapt for livet. Hele vår tilværelse på jorden er "Sein zum Leben", rettet mot det øyeblikket vi endelig får gå inn i et liv som ikke kjenner noen grenser.
Fra begynnelsen av var døden en straff for synden. Ikke slik å forstå at de første menneskene ville ha levd evig på jorden hvis de bare ikke hadde syndet. Deres jordiske tilværelse ville likevel ha vært begrenset. Men slutten på jordelivet ville ha vært en naturlig, fredfull og glad overgang til det himmelske livet. Det ville vært å sovne stille inn i Herren.
En slik overgang til et ubegrenset og uendelig mye rikere liv ville aldri blitt betegnet som død, som en definitiv slutt. For den som tror på Jesus, gjenopprettes den opprinnelige ordningen. "Den som tror, har evig liv" (Joh 6,47).
For en kristen finnes det ingen død. Eller snarere, du har allerede foregrepet døden i det øyeblikket du ble kristen. Da forlot du ditt lille, trange, egoistiske liv for å gå inn i Kristi ubegrensede liv. Fra det øyeblikket er du i livet for alltid og for evig.
May be an image of nature, mountain and fog
Like
Comment
Share

Ingen kommentarer: