torsdag, juli 20, 2006

Fra perspektivet til en bønneleder i Israel



I dag vil jeg dele med bloggens lesere noe Lars Enarson, en av bønnelederne i Israel, som er bosatt på Golan, har skrevet. Lars er leder for Watchman International, og en god venn av meg. Bønnebrevet som jeg gjengir her, er skrevet på svensk, men det går sikkert greit å lese for de fleste. Lars arrangerer hvert år en stor konferanse i påskehøytiden, hvor veldig mange av de messianske jødene deltar. Da feires nattverdmåltidet, og en kristen TV kanal har sørget for å direktesende denne gudstjenesten til store deler av verden.

• Israel befinner sig i krig
"Satan trädde upp mot Israel." (1 Krön. 21:1)
Precis som vi varnade i våra två senaste bönebrev, attackerades Israel under den sårbara tiden mellan fastorna i fjärde och femte månaden. Detta är den tid då så många olyckor drabbat Israel under dess 3.500 år långa historia och nu har nationen ännu en gång blivit indragen i krig.
Den 13 Juli skickade den islamiska terrormilisen Hizbollah, som understöds av Iran och Syrien, en spärreld av raketer in över gränsen mot Israel och en grupp terrorister attackerade en israelisk gränspatrull. Nio soldater dödades och två togs som gisslan. Sedan dess har över 1000 raketer och missiler fallit över norra Israel, så långt söderut som i Haifa och Afula. På tisdag morgon hade 24 israeler dött och gott och väl 500 skadats, många för livet.
Många av städerna i norr ser ut som spökstäder där alla sitter i skyddsrum. Vi är för närvarande utanför Israel på resa och predikar, men vår egen stad Katzrin är nog den enda stad i norr som inte blivit träffad, och man går fortfarande fritt omkring på gatorna. Vår svärson Ron har återvänt till Israel för att göra tjänst i Israels armé. Vi pratade med honom idag och han sa att från vår hemstad kan man hela tiden höra explosionerna från Katyusha-raketerna när de slår ner i städerna runt omkring och brandkåren är ute och släcker eldar.
På den Libanesiska sidan är de senaste siffrorna åtminstone 200 döda med ett okänt antal skadade. Israel gör så mycket som möjligt för att undvika att skada civila, medan fienden i strid mot folkrätten avsiktligt placerar sig i civila områden för att använda dessa som mänskliga sköldar. Till skillnad från Israel riktar man även avsiktligt in sig mot civila med sina vapen.
Under de senaste åren har Hizbollah byggt upp en arsenal av åtminstone 13.000 raketer av olika slag, av vilka vissa av dem är kapabla att slå ner så långt söderut som i Tel Aviv. Israel gör nu så mycket som möjligt för att tillintetgöra denna arsenal och avlägsna detta hot. Igår förstördes israeliska flygvapnet en lastbil med iranskbyggda långdistandmissiler innan de kunde användas. Tidigare i veckan försåg libanesiska armén Hizbollah med radarinformation för att hjälpa dem träffa ett israeliskt kryssningsfartyg med hjälp av iranskbyggda missiler. Fyra israeliska soldater dog då de förmodligen frivilligt gav sina liv för att rädda båten från att sjunka.
Israel har bombat vägar, flygplatser och hamnar i Libanon, för att förhindra att Iran och Syrien förser Hizbollah med mera vapen. Begränsade markoperationer in i Libanon har även företagits för att förstöra Hizbollahs befästningar längs israeliska gränsen. Än så länge tillåter USA Israel att försvara sig. De ser positivt på alla israeliska operationer som skadar Irans intressen och positioner i regionen. Man ska minnas att Hizbollah-attacken kom på samma dag som det USA-initierade ultimatumet för Iran att avbryta sitt kärnvapenprogram, gick ut. Iran gav inget svar utan inledde via Hizbollah den nuvarande striden istället för att avleda världsopinionen.
Ända sedan 1997 då vi flyttade till Israel, har vi förväntat oss detta militära slag i norr. Herren talade till oss vid den tiden om att det kommer ytterligare en "Sakarja-12-konflikt" då Israel ännu en gång kommer att segra. Utfallet av denna strid är beskriven i verserna 6-10,
"På den dagen skall jag låta Juda stamfurstar bli som brinnande fyrfat bland ved och som flammande facklor bland halmkärvar, så att de förtär alla folk runt omkring, både åt höger och åt vänster. Men Jerusalem skall fortfarande trona på sin plats, där det nu ligger.
"HERREN skall frälsa Juda hyddor först, för att inte härligheten hos Davids hus och Jerusalems invånare skall överträffa Juda härlighet. På den dagen skall HERREN beskydda Jerusalems invånare. På den dagen skall den svagaste bland dem vara som David, och Davids hus skall vara som Gud, såsom HERRENS ängel framför dem. På den dagen skall jag bestämma mig för att utrota alla hednafolk som kommer mot Jerusalem.
"Men över Davids hus och över Jerusalems invånare skall jag utgjuta nådens och bönens Ande, så att de ser upp till mig som de har genomborrat. De skall sörja honom så som man sörjer ende sonen, och de skall gråta bittert över honom, så som man gråter över sin förstfödde."
Den sista versen beskriver inte Herrens återkomst. När denna sker kommer ingen att behöva en nådens och bönens ande för att se honom. " Ty liksom blixten går ut från öster och syns ända borta i väster, så skall Människosonens ankomst vara. " (Matt. 24:27) Alla kommer att se Messias när han kommer. Sakarja 12 beskriver sluttidens väckelse i Israel, som huvudsakligen kommer att påverka det religiösa, judiskt ortodoxa samhället. "På den dagen skall sorgen bli stor i Jerusalem, som sorgen vid Hadadrimmon i Megiddopasset. Landet skall sörja, var släkt för sig ...och deras kvinnor för sig". (v.12) Det är bara bland religiösa judar som män och kvinnor samlas åtskilda. När den tiden kommer, blir det i motsats till vad många kristna tror, mycket lätt för Gud att inympa de ortodoxa judarna "på sitt eget olivträd" (Rom. 11:24)
Denna ortodoxa väckelse är kopplad till en militär seger över Israels fiender bland de omgivande nationerna (v.2), som alla lyder under Islam. Vi är övertygade om att den nuvarande konflikten är en del av det slag som beskrivs i Sakarja 12 och vi behöver be i stor tro i linje med denna profetia.
Hizbollah skulle vilja att fientligheterna upphörde så fort som möjligt, innan Israel får tid att förstöra deras arsenal. Om Israel fortsätter är det möjligt att Hizbollah eller Syrien kommer att använda mer dödliga vapen mot Israel. Konflikten skulle då kunna eskalera till scenariot i Jesaja 17, då Damaskus skall förstöras, se Jesaja 17:1-3. Detta kommer att ske, förr eller senare. Förstörelsen av Damaskus är också kopplat med väckelse och en mycket likalydande formulering som i Sakarja 12:10 används. " På den dagen skall människorna blicka upp till sin Skapare, deras ögon skall se på Israels Helige. " (Jes. 17:7)
Vi fick ett email från en arabisk broder i Israel som säger att han talade i telefon med palestinska vänner som berättade för honom att en flicka har fötts någonstans i Samarien med färdiga tänder i munnen, och sagt på arabiska, "Den kommande 27 Juli kommer att bli den svartaste dagen för arabvärlden." Berättelsen vars sanningshalt naturligtvis inte verifierats, cirkulerar dock på den så kallade Västbanken och dessa araber fruktar att situationen fullständigt kommer att vändas till Israels fördel. Vi vet åtminstone att denna förutsägelse, klart ligger i linje med Bibeln.
Nu är det läge att be Psalm 83 som aldrig förr, och vi uppmanar er att vara i bön så mycket som möjligt. Vi vet att nästa militära konflikt i Mellanöstern kommer att förändra världen dramatiskt för all framtid. Inget kommer att förbli som förut. Detta är tiden att bemanna våra vaktposter och be!
Psalm 83
"Gud var inte tyst, tig inte och var inte stilla, Gud! Ty se, dina fiender larmar, och de som hatar dig lyfter huvudet. Mot ditt folk har de onda planer, de rådslår mot dem som du beskyddar. De säger: "Kom, vi utrotar dem, så att de inte mer är ett folk och så att ingen mer tänker på Israels namn!" I enighet rådslår de med varandra, de sluter förbund mot dig: Edoms tält och ismaeliterna, Moab och hagariterna, Gebal, Ammon och Amalek, filisteerna och de som bor i Tyrus. Assur har också slutit sig till dem, han har lånat sin arm åt Lots barn. Sela.
"Gör med dem som du gjorde med Midjan, som med Sisera och Jabin vid Kishons bäck, dem som förgjordes vid En-Dor och blev till gödsel på marken. Låt det gå deras stormän som det gick Oreb och Seeb, och alla deras furstar som det gick Seba och Salmunna, eftersom de säger: 'Guds betesmarker vill vi erövra.'
"Min Gud, låt dem bli som virvlande löv, som strå för vinden. Som elden förtär skog och lågan svedjer berg, så skall du förfölja dem med ditt oväder och förskräcka dem med din storm. Täck deras ansikten med skam så att de söker ditt namn, HERRE. De skall komma på skam och förskräckas till evig tid, de skall komma på skam och gå under. De skall veta att endast du bär namnet "HERREN", den Högste över hela jorden ."
Det är tid nu att stå i gapet för Israel och be. Det är tid för väckelse och återupprättelse och utgjutelsen av Guds Ande över allt kött. Sakarja 8:19-23 utlovar,
"Så säger HERREN Sebaot: 'Fastedagarna i fjärde, femte, sjunde och tionde månaden skall för Juda hus bli till fröjd och glädje, ja, till glada högtider. Och sanning och frid skall ni älska.'
"Så säger HERREN Sebaot: Än en gång skall folk komma hit, ja, många städers invånare. Och de som bor i den ena staden skall gå till den andra och säga: 'Låt oss gå och bönfalla inför HERREN och söka HERREN Sebaot, jag själv skall också gå.' Ja, många folk och mäktiga hednafolk skall komma och söka HERREN Sebaot i Jerusalem, och de skall åkalla HERREN.
"Så säger HERREN Sebaot: På den tiden skall tio män, av alla språk och länder, gripa tag i mantelfållen på en judisk man och säga: 'Låt oss gå med er, för vi har hört att Gud är med er.'"
• Bed Psalm 83!
• Bed att ingen makt, inklusive Förenta Staterna och Condoleeza Rica, ska hindra Israel från att avsluta jobbet att avväpna Hizbollah och Hamas!
• Bed om beskydd för civila på båda sidor! Bed att Israeliska missiler med övernaturlig ledning ska träffa sina militära mål och att Hizbollahs missiler inte ska göra någon skada!
• Bed speciellt om beskydd för industriområdena i Haifa! En missilträff i detta område skulle kunna åstadkomma oberäknelig skada och även döda tusentals människor genom kemiska utsläpp.
• Bed att Israel ska stå fasta och enade och grundligt förstöra Hamas och Hizbollahs terroristiska infrastruktur till nytta för hela världen!
• Bed om beskydd för vår svärson Ron och alla israeliska soldater!
Gud välsigne er som väktare på Jerusalems murar! Lars och Harriet Enarson

Ingen kommentarer: