lørdag, januar 06, 2007

480 år siden døperkonferansen i Schleitheim


20. februar i år er det nøyaktig 480 år siden den store døperkonferansen ble holdt i Schleitheim i Schaffhausen. Denne konferansen ble særdeles viktig for døperbevegelsen, fordi det her ble skrevet en trosbekjennelse, som fikk stor betydning og en uvanlig utbredelse i vid omkrets. Den ble oversatt både til fransk og nederlandsk, og så sent som i årene 1560 og 1565 ble de trykt i nye opplag i Nederland. Det var med stor fare for sine egne liv at døperne kom sammen på dette stedet, og denne trosbekjennelsen skulle koste mange av dem livet. Jeg skal komme tilbake til innholdet av denne trosbekjennelsen, bare her kort nevne at den innholdt følgende punkter:

Om dåpen
Dåpen skal gis til alle som tror på Jesus Kristus og har fått syndernes forlatelse i Hans navn. Den som ønsker å bli døpt skal selv be om det, og i Faderens, Sønnens og Den Hellige Ånds navn skal så de troende begraves i dåpen for å oppstå til et nytt liv.

Om bann
Medlemmer som synder åpenbart og som ikke vil ta imot formaning både en og to ganger, skal utelukkes av menigheten.

Om nattverden
Nattverden er for sanne troende døpte, slike som har èn Gud, èn tro, èn dåp og èn ånd, og er forenet i ett legeme som er menigheten. Kristus er hode for menigheten og nattverden er et minnemåltid.

Om adskillelse fra verden
Alle troende skal adskille seg fra verden og det falske kirkevesen. De må avsky alt som ikke er forenlig med Gud og Kristus. De troende skal ikke bruke sverdet.

Om menigheten
Menigheten er en åndelig enhet. I spissen for den står en hyrde, forstander. Forstanderen skal forrette i åndelige anliggender. Om nødvendig skal menigheten underholde sin forstander, for den som tjener i menigheten skal leve av evangeliet. Hvis forstanderen synder, skal han utelukkes fra sin gjerning.

Om øvrigheten
Sverdet er bare en ordning for den verden som ikke er under Guds ordning. Øvrigheten skal straffe det onde. Synder et medlem i menigheten, skal menigheten ta seg av ham. Menigheten har Guds ord, som er sannhets og rettferdighets våpen.

Om edsavleggelse
Kristus er lovens oppfyllelse. Skriften forbyr all svergen. Ingen troende døpt skal avlegge ed.

Jeg skal som sagt komme tilbake til selve innholdet av denne trosbekjennelsen. Jeg har et håp om å få tid til å oversette den til norsk, i det jeg ser et stort behov for at bibeltroende i Norge kan komme for å sette på papir et dokument som viser hva det betyr at vi holder urokkelig fast ved apostlenes lære. Et arbeid er nå satt i gang for å få til dette i løpet av dette jubileumsåret for døperkonferansen i 1527. Mer om dette senere.

I år kan vi også markere at det er 480 år siden Felix Manz led martyrdøden. Det skjedde 20. januar i 1527. Denne dagen kunne man se en sørgelig prosesjon gjennom Zürichs gater. De gikk ned mot elven Limmat som renner gjennom Zürich. Først gikk bøddelen med den unge døper- predikanten Felix Manz, som var bundet på hendene. Ved siden av ham fikk en reformert prest, og rundt dem gikk vaktene. Bak fulgte en skuelysten hop av katolikker og tilhengere av Zwingli. Da de kom til elvebredden, dro bøddelen en hette over hodet til Manz og bant hans hender fast til knærne. Så ba Felix: "Far, i dine hender overgir jeg meg." Så ble han kastet i eleven.

På minnedagen den 20. januar skal jeg skrive mer om hvem denne Feilx Manz var.

Ingen kommentarer: