søndag, januar 07, 2007

Fra de første kristnes bønner: Slik Du hjalp Dine apostler



Hellig, hellig, hellig, Abrahams, Isaks og Jakobs Gud, apostlenes og profetenes Gud, de rettferdige og troendes Gud, vår Herre Jesu Kristi, din Sønns, Gud og Far! Vi påkaller og bønnfaller Deg, Du Guds enbårne Sønn, som var før verden ble skapt og ble født av jomfru Maria: Hjelp oss så lengselen etter Deg kan vokse, det ber vi Deg om. Og gi oss et sinn som elsker sannheten, slik at hjertene våre, født på ny i frelsens bad, kan bli renset. Vi ber Deg om en fast tro, en ren ånd, en brennende hengivenhet og en utholdende kjærlighet slik at vi kan blomstre og bære forakt i Din hellige kirke. For Deg bøyer vi våre knær og våre hoder, for Deg som engler og erkeengler, tusener på tusener av martyrer og apostler og profeter lovsynger; for Deg som blir tiljublet av fuglenes lovsangskor; for Deg som alle unger bekjenner,- på jorden og under jorden; for Deg som himmelens tegn og jordens krav lovpriser; for Deg som selv de døde ting fornemmer. Bare Du er, og uten Deg er ingen skapning til.

Vi ber Deg, Herre, allmektige Gud, sett av Sønnen og adlydt av engler og erkeengler, Herre og Far; gi oss en fri ånd, hjertets uskyld og en oppriktig kjærlighet; gi oss en samvittighet som er hellig, sindig og ren, bevart i Din tro; gi oss et hjerte som er rustet mot ondskapens trusler og denne verdens fristelser, slik at vi ikke blir fanget i ondskapens nett men kan bevare frelsens segl ubrutt.

Du som reddet Daniel og de tre mennene i løvehulen, kom også oss til hjelp når vi blir anfektet. Det ber vi om. Du som vekket opp igjen døde, gav blinde synet tilbake og lot døve høre; Du som lot stumme tale, og lamme gå, som gav helbredelse til spedalske; gi det samme til Dine tjenere, de som av all kraft tror at Du ble født, led og engang kommer tilbake for å dømme levende og døde.

Hjelp oss slik Du hjalp apostlene da de var i vanskeligheter. Hjelp oss, slik Du hjalp Paulus da han ble forfulgt, og Peter da han gikk på vannet. Du som sitter på de sju troner ved Faderens høyre side; se til oss og befri oss fra den evige død.

Du er èn, Faderen med Sønnen, Sønnen i Faderen og Den Hellige Ånd, og gjennom Ham blir Du tilbedt, æret og velsignet i Din kirke, - nå og i all evighet.

(Fra De første kristnes bønner. Denne bønnen er fra Kypros)

Ingen kommentarer: