søndag, januar 28, 2007

Fra en av Russlands mange martyrer



Du har kanskje aldri hørt om biskop Serafim av Dmitrov før nå. Han hører med blant de tusener av russisk ortodokse biskoper og prester som ble sendt til slaveleire og brutalt myrdet av det sovjetiske gudløse regimet. Hans borgerlige navn var Nikolai Svedinskij og han ble født i Petersburg i 1883. Han var sønn av Ioann Sverdinskij som var prest i Den gammelortodokse kirke. I 1902 ble Nikolai så alvorlig syk at legene hadde oppgitt alt håp. Men det ble gjort forbønn for ham, og han ble helbredet. I 1908, som elev ved akademiet i Trefoldighetsklostret, ble Nikolai innviet til munk, og fikk navnet Serafim, sikkert etter den berømte staretsen Serafim av Sarov. Etter at han var ferdig med akademiet, ble han i 1910 utnevnt til lærer ved Betanien-seminaret. I 1914 fikk han tittelen "arkimandritt", og ble leder for Tsjudovklostret i Kreml. I 1919 ble han viet til biskop av Dmitrov. Han var usedvanlig avholdt i sitt bispedømme. I 1922 ble han arrestert og forvist til Syrjansk i Sibir for to år. Han vendte tilbake til Moskva i 1925, og var stedfortreder for metropolitt Peter. Ble så sendt til ny forvisning en rekke ganger. Blant annet til Alma Ata og så til Gurjev. Siste gang fengslet i 1936. I 1937 ble han skutt, mens de pårørende fikk meldig om at han var dømt til 10 års leir med brevforbud. Biskop Serafim var en åndelig veileder mange lyttet til. Det finnes flere brev som er bevart etter ham, som viser hvilken omsorgsfull sjelesørger han var. Han var en mann med dyp visdom, som også vi har mye å lære av. Et av disse brevene er stilet til hans åndelige datter Jekaterina Andurova. Her skriver han blant annet følgende:

Nå du er støv, trenger du ikke frykte vinden: Uansett hvor støvfnugget blåses hen, så forblir det intakt. Det mektige eiketreet, derimot, når det blåses over ende, skjelver det og blir knust, "og dets fall var stort." (Matt 7,27)

Gud lar tingene skje når og på den måte Han selv vil. Dessverre løper du i forveien, du har det travelt, og du bekymrer deg, du blir urolig og legger dine egne planer. Timen vil komme uten at du blir spurt. Ta deg tid, skynd deg ikke, vær rolig og trygg. Her er det ikke spørsmål om tidsfrister. Et umodent eple smaker ikke godt... Når det er noe som enda ikke er der - vent til det kommer, og gled deg over det du allerede har... Søk stillhet, gi deg tid tid til å tenke. Søk stillhet.

Om eukaristin

Den hellige nattverd har til alle tider vakt djevelens raseri, og gjort ham misunnelig og hevngjerrig. Den falne engel tåler ikke nattverdens stråleglans... Den onde vil ikke tillate at et menneske i konsentrert oppmerksomhet får se inn i Frelserens rolige ansikt, så fylt av uendelig fred... Som med en hammer av jern slår de hellige sakramenter ensomheten i stykker og fyller hjertet med Guds nærvær.

Ingen kommentarer: