mandag, oktober 15, 2007

Individualisme eller menighet


1.april 1950 taler den kinesiske husmenighetslederen Watchman Nee (bildet), til en gruppe medarbeidere i Shanghai om betydningen av menigheten. Her er han inne på svært vesentlige ting, som burde fange vår oppmerksomhet. Men det er radikalt, ikke minst i vår individualistiske tid. "Vanligvis vektlegger vi det liv Herren skaper i den enkeltes liv, men faktum er at dette liv finnes i menigheten," sier han og legger til:


"Fordi Gud har gitt så mange ting til menigheten, er det av avgjørende betydning om den såkalte menigheten, virkelig er menigheten. Hvis det var slik at Gud hadde gitt så mye til oss som individuelle personer, så hadde ikke problemet vært så stort. Men Gud har vist oss i Bibelen at Han har gitt alle åndelige ting til menigheten. Derfor, om en gruppe jeg tilhører, er menigheten eller ikke, er av avgjørende betydning. For Guds ansikt trenger vi se klart at Gud har gitt mange ting til menigheten, ikke til det enkelte individ. Herrens egne ord: 'På denne klippen vil Jeg bygge Min menighet' (Matt 16,18) er både klare og herlige. Resultatet er at 'dødsrikets porter skal ikke få makt over den.' Dette løftet er gitt til menigheten, ikke til et enkelt individ. Mange ganger er det slik at det er vanskelig for en person å stå imot fienden, men så snart menigheten trer frem, så er satan umiddelbart beseiret. Som enkeltstående individer så opplever vi velsignelser, men disse velsignelsene er begrenset. Det er bare i menigheten at disse velsignelsene er ubegrensede og rike."


Det er veldig sjeldent man hører slik undervisning i dag, hvor det meste er tilrettelagt for et svært individualistisk syn. Det meste dreier seg om meg, mitt og mine og de rettighetene jeg har til å foreta egne valg. Ikke minst å velge den menigheten som passer meg best, men om den menigheten ikke er Herrens menighet, hva da? Watchman Nee sier: "Merkelig nok, mange brødre som har kjent Herren i 20 eller 30 år, kjenner ikke Guds menighet... Men på samme tidspunkt finnes det andre brødre og søstre som kjenner Guds menighet, og som en konsekvens av dette strømmer velsignelsene fra Hodet og blir deres rikdom, og de er i stand til å bevege seg fremover."


Watchman Nee sier til forsamlingen i Shanghai at han har et sterkt ønske, om at de yngre brødrene og søstrene, ville legge seg på sinne at en kristen ikke bare skulle være opptatt av sin egen vinning, men også om de brødrene og søstrene han har fellesskap med, virkelig er menigheten.


"Husk at en person ikke er noe annet enn et individ. To kan være menigheten, eller de er bare to individer og ikke menigheten. Gå ikke ut fra at 500 mennesker som kommer sammen, er kirken, eller at tusen er det. Dette behøver ikke være slik. Takk Gud, et tusen personer kan bli menigheten, men et tusen personer kan også være et tusen enkeltstående individer og fremdeles ikke være menigheten. Det er en stor forskjell her. Guds barn forstår at en enkelt person ikke kan være menigheten, men de har vanskeligheter med å forstå at et tusen mennesker ikke behøver å være noe annet enn et tusen enkeltstående individer og dermed ikke kan være menigheten. Vær så snill og husk at selv 10.000 mennesker også kan forbli 10.000 individer og fremdeles ikke utgjøre menigheten."


Vi skal i neste artikkel se nærmere på hva som er grunnlaget for en bibelsk menighet, slik Watchman Nee ser det.

(fortsettes)

1 kommentar:

Anonym sa...

Dette synes jeg var veldig utfordrende. Jeg er nok en altfor stor individualist. Er veldig spent på å høre hva som Nee mener kjennetegner en bibelsk menighet.