tirsdag, oktober 16, 2007

Grunnlaget for menigheten, del 1



I sin tale til de kristne i Shanghai 30. juni 1950, som jeg refererte til i en bloggpost i går, fremholder den kinesiske husmenighetslederen Watchman Nee, at to forutsetninger må ligge til grunn for at det kan finnes en kristen menighet. Den første forutsetningen er Den Hellige Ånds autoritet.

"Fra begynnelse til slutt kan menigheten bare ha en autoritet, en kraft, et liv, og det er Den Hellige Ånd. Det finnes bare et liv i Den Hellige Ånd, bare en kraft i Den Hellige Ånd, og bare en autoritet i Den Hellige Ånd...Hvis Den Hellige Ånd ikke er tilstede, er heller ikke menigheten det. Menigheten er den kroppen som Herrens Ånd uttrykker seg igjennom uten noen hindring... Det finnes ingen autoritet som kommer fra bestemte individer. De eldste har ingen autoritet, de eldre brødrene har det heller ikke, og de åndelige har det ikke. Bare Den Hellige Ånd har autoritet."

Watchman Nee er i denne talen veldig tydelig på at vi bare kan snakke om en menighet, og denne flokken av mennesker er mennesker som er undergitt Den Hellige Ånd. Han går tydelig i rette med de som fremhever seg selv, og vil ha sine egne meninger igjennom. Som lemmer på Kristi kropp, så legger vi ned våre egne liv, for Kristus og for hverandre. Her gjelder ikke soloutspill og egenrådighet. "Husk derfor, at hvis en bror liker å snakke og ta avgjørelser på egenhånd, så er Den Hellige Ånds autoritet ødelagt, Kristi kropp er ødelagt og menigheten er ødelagt. Konsekvensen av dette er at det ikke er noen menighet på dette stedet."

Den autoritet som er gitt i menigheten, er gitt ut fra det faktum at den egentlige autoriteten er Den Hellige Ånd. "Vi skal bruke autoriteten til å tjene brødrene og søstrene, ikke til å herske over dem... Autoritet er relatert til din tjeneste og bare en del av dine mange tjenester. Den er ikke der for å styre andre, men for å hjelpe og støtte dem."

Ingen kan heller etablere en menighet, mener Watchman Nee. "Hvis Den Hellige Ånd ikke vil starte en menighet, finnes det ingen måter for oss å gjøre det på. Vi må underordne oss selv til den mektige kraft til Den Hellige Ånd, og underordne oss under den autoritet som er villet av Gud, og ikke søke vår egen frihet. Vi må la autoriteten til Den Hellige Ånd passere gjennom hver eneste en av oss helt fritt., " og så legger han til:

"Du må forstå at når som helst du lar noe av ditt eget komme inn i menigheten, uansett hvor godt det enn må være, så er det noe ekstra som legges til menigheten og det kan forårsake hindringer...."

(fortsettes)

Ingen kommentarer: