mandag, april 21, 2008

Tegnene på Jesu gjenkomst, del 2



De første kapitlene av Åpenbaringsboken gjenlyder av drønn av hovslag. Vi leser om fire ryttere og deres hester. De er alt annet enn vakre. De er fryktelige og fryktinngytende. Rytterne og hestene representerer dramatiske ting som skal skje på jorda, i endens tid. En av disse rytterne rir en svart hest. Om denne leser vi: "Da Lammet brøt det tredje seglet, hørte jeg den tredje skapningen rope: 'Kom!' Og jeg så, og se! - en svart hest. Og han som satt på den, hadde en skålvekt i hånden. Og jeg hørte noe som lignet en stemme inne blant de fire skapningene: 'En liter hvete for en dagslønn! Tre liter bygg for en dagslønn! Men oljen og vinen må du ikke skade." (Åp 6,5-6. Bibelselskapets oversettelse 05)

I Jesu eskatogiske tale - talen om de siste tider, gjengitt hos Matteus heter det: "Folk skal reise seg seg mot folk og rike mot rike, og det skal være hungersnød..." (Matt 24,7. Bibelselskapets oversettelse 05) De skremmende ordene fra Åpenbaringsboken og fra Matteus har fått fornyet aktualitet i disse dager. Nå snakkes det om at 100 millioner mennesker kan bli berørt av hungersnød i løpet av kort tid, og det er bare begynnelsen på marerittet. 100 millioner. Vi er 4,5 millioner i Norge. Det setter det hele i perspektiv.

Jeg ser denne rytteren for meg i det han stanser opp foran Johannes. Rytteren har en vekt i hånden. Mens dyret tramper med sine hover i bakken og snøfter urolig, holder rytteren på den svarte hesten vekten over hodet, og en stemme sier: En liter hvete for en dagslønn. Tre liter bygg for en dagslønn." I andre oversettelser brukes benevnelsen "denar", som var en dagslønn på den tiden. Den kunne beløpe seg til noe slikt som en krone og tredve øre, og det var nok til å kjøpe et mål hvete eller bygg. På Jesu tid var en denar nok til å kjøpe rundt 24 mål bygg, men i synet til Johannes var det samme beløpet bare nok til tre mål. Når Johannes hører ordene: "Tre mål bygg for en denar", forstår han at den som snakker, beskriver en hyperinflasjon som helt naturlig vil følge i kjølvannet av en lammende hungersnød. Pengeverdien vil bare være en åttendedel, eller bare 12 prosent av sin tidligere verdi. Etter dagens målestokk vil det si det samme som at en arbeider med en årsinntekt på 200.000 kroner, plutselig bare tjener 24.000 i året. Vi kan alle tenke oss følgende av dette.

Verden har kjent til hungerskatastrofer siden tidenes morgen. Bibelen forteller om flere av dem. I vår egen tid kan vi nevne at i år 1900 døde fem millioner i India sultdøden. I Kina var det kronisk hungersnød i 30-40 år. Millioner på millioner er døde. Russland har vært hjemsøkt av hungerskatastrofer. I 1921 omkom mellom fem og ti millioner mennesker, og i 1932-33 døde minst 12 millioner av sult. Og vi har den enorme og ubeskrivelige nøden i Afrika, også i vår egen tid. Ja, nettopp nå mens du leser dette dør tusenvis av mennesker av mangelen på mat. Så dette er altså ikke noe nytt. Men Jesus understreker at det i tiden før Hans gjenkomst så vil verden se en økning i antall mennesker som vil dø av mangelen på mat og rent vann.

Hungersnød og sult er altså et endetidstegn. Hva gjør vi så med det? Det bør få oss til å våkne og se alvoret i tiden vi lever i, samtidig som vi bør gjøre det vi kan for å hjelpe til. Den første menighet var involvert i humanitært og diakonalt arbeid i forbindelse med den hungersnøden som profeten Agabus og hans profetteam profeterte om i Apgj 11,27 flg, og som kom under keiser Claudius. Jesus sier også følgende: "For jeg var sulten og dere gav meg mat..." (Matt 25,35)

Ingen kommentarer: