lørdag, januar 07, 2012

Bruk hver dag av det nye året til å vise godhet mot andre

I forbindelse med den kopiske julefeiringen i dag, har jeg forsøkt å oversette årets julehilsen fra pave Shenouda III (bildet):

Mine elskede barn i utlendighet, prester og lekfolk.

Mine hilsener og min kjærlighet til dere, idet jeg ønsker dere all godhet fra Herren. Det er mitt håp at dere alle vokser i nåde og i kjærlighet til vår Herre Jesus Kristus.

Jeg gratulerer dere med Julehøytiden og for begynnelsen på det nye året, må det bli nytt for dere i alle ting, og spesielt hva det åndelige angår.

Blant de ordene jeg vil huske ved denne Julehøytiden er, er det som sies som Ham i forbindelse med Hans inkarnasjon, at Han 'gikk omkring og gjorde vel'. (Apg 10,38)

Det er noe vi kan lære av i våre liv, og bli lik Ham, ved å gjøre godt.

Godhet handler ikke bare om å forlate synden, for det er det negative aspektet. Det viktigste aspektet, er jo den positive siden. Det er å gjøre godt mot alle, slik at alle som møter oss på livets vei vil oppleve godhet på alle slags måter. Bibelen sier om denne positive godheten: 'Den som altså vet hva godt han burde gjøre, men ikke gjør det, for ham er det synd'. (Jak 4,17)

Derfor, synd er ikke bare å begå det onde eller urenhet, men det å unnlate å gjøre det gode, er også synd. Dette er ikke noe som bare gjelder i Det nye testamente, men også i Det gamle Testamente, for Bibelen sier: 'Nekt ikke de trengende din hjelp, når det står i din makt å gi den. Si ikke til din neste: Gå bort og kom igjen, jeg skal gi deg i morgen - så sant du kan gjøre det nå!' (Ord 3,27-28)

Godhet handler ikke bare om at man gir noe materialistisk, men også at man gir åndelig: i tjeneste, gode ord, gode råd, ord av støtte, ord av sympati, vennlige ord, komplement, som kan hjelpe dine venner. Å gjøre godt er å lede mennesker til det gode, til det milde svar 'som demper harme' (Ord 15,1)

Du kan gjøre godt med å trøste de sjeler som er blitt utslitt, slik som Herren sier: 'Kom til meg, alle som strever og har tungt å bære, og jeg vil gi dere hvile'. (Matt 11,28) Du kan gjøre godt ved å ha en lykkelig og smilende fremtredning. Ved dette vil mennesker ha det godt, når de ser deg.

Du gjør godt når du er i stand til ta del i misjonsarbeid, ved å gi Guds ord til de som ikke kjenner det, og ved å gi troen til ikke-troende. Å tjene i Kirken er å gjøre godt, og ikke la Satan så ugress i den ved splittelse og selvisk kjærlighet.

Mine elskede barn, ha dette for øye i det nye året: bruk hver dag som en anledning til å gjøre noe godt. Du er skapt i Guds bilde, bli lik din himmelske Far. Gjør ikke dette bare når folk venter noe av deg, ikke vent på at de spør. Må du ha en slik følsomhet at du vet når du kan gjøre andre lykkelige og fulle av glede. På denne måten vil du gjøre godt.

Må Herren være med deg, og må Han gjøre det slik at vi alltid hører gode ting om deg.

Pave Shenouda III

Pave av Aleksandria og Patriark av Hl. Markus bispesete

Ingen kommentarer: