lørdag, august 10, 2024

Barnets herlige frihet


 Barn kan lære oss en sann bekymringsløshet. Et barn som lever i et miljø der det kan være seg selv, har ingen problemer. Barn bekymrer seg ikke for penger, mat eller klær. De ligner fuglene og liljene som Jesus snakker om. De regner med at de alltid kommer til å få det de trenger. Ingen ting må spares på. Alt brukes eller gis bort. Det kommer alltid til å være nok.

Barn lever i en herlig frihet. For dem  kan en liten, ubetydelig gave føre deg til den høyeste lykke, fordi den tas imot i nuet. Øyeblikkets glede blir ikke formørket av bekymring for en tung fortid eller en truende framtid. Barn lever i nuet, derfor har hvert øyeblikk en gave å gi, og de bruker hver eneste lille grunn til glede. Dette nærværet i nuet gjør også at barn ikke skiller mellom lek og alvor. Selve leken er det høyeste alvor. Barn ser ikke på feil som katastrofer, de regner med tilgivelse like selvfølgelig som de regner med å få mat hver dag.

Denne bekymringsløsheten blir gradvis borte etter som et barn vokser opp og blir voksen. Livet er fullt av 'problemer'. 'Ordet problem' er en moderne variant av de 'bekymringer' som Jesus sa vi ikke trenger å ha. Vår tid er problemenes tid, og kan ikke være annet. Alt blir jo så problematisk når man ikke vet at det finnes en Far som passer på oss.

Men hvis vi vender tilbake til Faderen, vender vi tilbake til barnets herlige frihet.

- Wilfrid Stinissen: I Guds tid, Verbum 1994, side 287

Ingen kommentarer: