mandag, april 16, 2007

Messiansk jøde grunnla anabaptistisk fellesskap etter modell fra Apostlenes gjerninger



I noen små artikler har jeg de siste dagene skrevet om det kristne fellesskapet, bygget på den radikale modell som Apgj 2,44 gir uttrykk for: ”Alle de troende holdt sammen og hadde alt felles.” Et fellesskap som lever etter dette prinsippet er Ben Israel Fellowship, grunnlagt av den messianske jøden Art Katz.

Det hele begynte tidlig på 1970-tallet, da Ben Israel Fellowship ble grunnlagt, med den apostoliske trosbekjennelsen som uttrykk for den tro fellesskapet har. Det som er dette fellesskapets særpreg, og som skiller dem fra mer tradisjonelle menigheter, med det samme læregrunnlaget, er at de opplevde Guds klare ledelse til å grunnlegge et fellesskap hvor det var viktig å dele liv sammen, dag for dag, etter mønster fra den tidlige apostoliske kirke. Vi leser om den første menighet: ”Hver dag holdt de trofast sammen på tempelplassen, og i hjemmene brøt de brødet og spiste sammen med oppriktig og hjertelig glede. De sang og lovpriste Gud…” (Apgj 2,46)

Denne modellen for kristent fellesskap er blant annet kjent i Tyskland som Lebensgemeinde, i USA finnes grupper som Hutterianere, Bruderhof, Amish og Mennoniter. Selv om Ben Israel Fellowship er overbevist om at den måten de har valgt å leve på er bibelsk, og at det finnes mange eksempler på mennesker som har levd slik opp gjennom historien, blant annet anabaptistene, så kritiserer de ikke kristne som lever ut sin tro på en mer tradisjonell måte med gudstjenester på søndager, og med bibelstudium midt i uka. Ben Israel Fellowship har det beste forhold til tradisjonelle kristne menigheter verden over, og blir også invitert dit for å dele sine erfaringer om det fellesskapsliv de lever. Ben Israel Fellowship ønsker å leve så radikalt som den første menighet gjorde, og mener at et slikt liv i fellesskap, er et enormt vitnesbyrd for folk som ikke er kristne. Det står i Apgj 2,47, om den første kristne menighet at de ”var godt likt i hele folket. Og hver dag la Herren til nye som lot seg frelse.”

Ben Israel Fellowship, hvis medlemmer bor på et større landområde, er bevisst på at de er et fellesskap hvor bønn og forbønn er viktige bestanddeler, og derfor møtes de til daglige bønnesamlinger. De har også daglige morgensamlinger av mer formell karakter, tar imot gjester, tilbyr sjelesorg og er svært opptatt av at den apostoliske og profetiske grunnvollen blir lagt, og bygget videre på. Dette ønsker de å hjelpe andre med. Grunnleggeren Art Katz (til venstre på bildet) har vært alvorlig syk de siste månedene, og jeg oppmuntrer gjerne flere til å være med på å be for ham. Han er en grundig bibellærer, som har betydd mye for min egen åndelige utvikling. Ben Israel Fellowship er et av de kristne fellesskapene vi har hatt en del kontakt med. Vi håper, og arbeider for, når Art Katz blir bedre av sin sykdom, kan komme til Norge for å la oss få del av sin gedigne bibelundervisning.

Ingen kommentarer: