fredag, april 06, 2007

Offerlammet



Hvem kan fullt ut forstå dybden i offerlammets lidelse på korset? I dag er det som om jeg hører døperens rop i Judeas ørken: "Se, Guds lam, som bærer bort verdens synder." (Joh 1,29) Det er veldig interessant å lese Johannes Åpenbaring og se hvor ofte det er tale om Lammet, om Guds offerlam. Det er Lammet som bryter seglene til dommene som skal komme over jorden, de himmelske vesener og de hellige, står for tronen og Lammet. Det tales om Lammets blod, og Lammets vrede og i Åp 13,8 står disse forunderlige ordene: "Lammet som er slaktet, fra verdens grunnvoll ble lagt." (Norsk Bibel 1988) Der på korset ble Guds offerlam hengt, for å sone all synd. I den tidlige kristne kirken var bevisstheten om dette tydelig og sterk. I den 40 dager lange fastetiden før påske konsentrerte man seg om de første grunnene i Guds ord. De hadde et slags Alpha-kurs for de som var på vei inn i den kristne troen og skulle døpes i forbindelse med påsken, som var den store dåpshøytiden i ur- og oldkirken. I tiden etter påske hadde man derimot et fordypningskurs i den kristne troen. Forbildet for dette var Apgj 1,3 hvor det står: "I førti dager viste han seg for dem og talte om det som hører Guds rike til." I urkirken ble dette kalt den "mystagogiske undervisningen". Hensikten var at det så langt tanken strekte til skulle trenge dypere inn i det ufattelige mysterium som Jesu korsdød, Hans nedstigning til dødsriket og Hans oppstandelse innebar. De som nettopp var blitt døpt tilbrakte mange timer med å fordype seg i evangeliet, slik at deres indre skulle bli så rotfestet i Gud at troen ville bestå en prøve, når den ble testet. Jeg tror vi i vår tid hadde hatt mye å vinne på å følge urkirkens og oldkirkens praksis. Disse stille dagene kan få en betydning som vi ikke aner rekkevidden av, om vi brukte dem rett. Og hadde vi levd med i fastetiden, og brukt de 40 dagene etter påske til fordypelse av korsets betydning, tror jeg vi ville sett store endringer til det positive i både våre egne liv, og i forsamlingens liv. Tenk bare hva et studium av Lammets betydning i Åpenbaringsboken ville ha gitt deg! På denne stille dagen, trekker jeg meg tilbake i stillheten, til undringen, bønnene og lesningen.

2 kommentarer:

oddelv sa...

Åp.5."5 Men en av de eldste sa til meg: «Gråt ikke! For løven av Juda stamme, Davids rotskudd, har seiret og kan åpne boken og de sju seglene.»
6 Og jeg så et lam som sto midt på tronen, mellom de fire skapningene og i kretsen av de eldste, og det så ut som lammet var slaktet. Det hadde sju horn og sju øyne, og øynene er Guds sju ånder som er sendt ut over hele jorden. 7 Lammet kom og tok imot bokrullen fra den høyre hånden til ham som satt på tronen.
8 Da det tok boken, falt de fire skapningene og de tjuefire eldste ned for Lammet. Hver av dem hadde en harpe og gullskåler fulle av røkelse, det er de helliges bønner. 9 De sang en ny sang:
Verdig er du til å ta imot boken og bryte seglene på den."

Legg merke til: Løven av Juda stamme her seiret, men da han (Johannes) steg opp fikk han ikke se en løve, men et LAM.

Halleluja !

Bjørn Olav sa...

Ja, dette er en dyp, dyp hemmelighet. Måtte vi be Den Hellige Ånd åpne våre øyne, så vi får skue inn i dette mysterium.