tirsdag, juni 12, 2007

En aftenbønn fra 300-tallet


Vi velsigner Deg nå, å min Kristus, Guds ord,
lys av lys uten begynnelse, Du som skjenker Ånden.
Vi velsigner Deg, trefoldige lys av den udelbare herligheten. Du har overvunnet mørket og skapt lyset for å skape allting i det.
Du gav materien fasthet når Du skjenkte den verdens ansikt, og dens skjønnhets form. Du har opplyst menneskets sinn, gjennom å gi henne fornuft og visdom. Overalt finnes det evige lysets gjenskinn, slik at mennesket i lyset skal fornemme herligheten og selv bli helt til lys. Du har opplyst himmelen og ulike lys. Du har befalt natt og dag å følge hverandre i fred, og Du har gitt dem et broderlig vennskap til Deg. Natten gjør slutt på vår kropps plager, dagen vekker oss til arbeide, til oppgavene som tynger oss. Men vi flyr fra mørket, vi skynder oss mot Dagen uten slutt. Dagen som aldri skal oppleve skumringens sorg. Skjenk mine øyelokk en lett søvn, så min røst ikke lenger forblir stum. Din skapning våker og synger med englene. Må min søvn alltid være full av Ditt nærvær. Selv skilt fra kroppen synger ånden Din lovprisning, å Gud. Fader og Sønn og Hellig Ånd, Din være æren, herligheten og makten, i evighetenes evighet. Amen.
Gregorios av Nazianzos (ca 330-ca 390) Norsk oversettelse: Bjørn Olav Hansen. Ikonet viser fra venstre Basileios den store, Gregorios av Nazianzos og Johannes Chrysostomos.

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Lys av lys", "opplyst" og "det evige lysets gjenskinn" stod det i Bønnen.

Ordet "lys" blir brukt i veldig mange sammenhenger i Bibelen. Det står til og med at Gud "bor i et lys dit ingen kan komme".

I dette perspektivet er det rart å tenke på hvilket merkelig fenomen lys egentlig er. Det defineres som "elektromagnetisk ståling", eller som "fotoner", -antiparikler uten elektrisk ladning, som kun eksisterer når de beveger seg i 300000km/sek. Frekvensen for elektromagnetisk stråling kan spenne fra lange radiobølger til intense gammastråler, og det er bare en liten del av denne frekvensskalaen som oppfattes "synlig lys" for det menneskelige øyet. Og hvis vi kunne foreta en reise i rommet med lysets hastighet så mener man visst at tiden ville stå stille. Er lyset tidløst? Eksisterer det i kraft av sin tidløshet?

Jeg tror "lyset" sier mye om en virkelighet vi ikke evner å forstå. En virkelighet som sier noe om en helt ufattlige stor Gud. En Gud som sier han lot hele sin fylde ta bolig i Jesus. Han som sa: Det dere gjorde mot en av disse mine minste brødre, gjorde dere mot meg."

Når jeg prøver å se ting i sammenheng så er det nesten så jeg besvimer. Selv om jeg tar i bruk begge hjernecellene, så skjønner jeg nesten ingen ting. Det er fristende å si som David.

Herre, mitt hjerte er ikke hovmodig, mine øyne er ikke stolte. Jeg gir meg ikke av med slikt som er for stort og underfullt for meg.

Bjørn Olav sa...

Takk for veldig interessant innspill!