lørdag, juni 02, 2007

Tilbake til Korset, Ånden og Boken



Pelle Karlssons sang: Korset der Jesus gav sitt liv, har ved ulike anledninger denne uken, kommet for meg. Kanskje spesielt referenget:

"Korset där Jesus gav sitt liv, det är min glädje och min ära. Korset kärleken sköna symbol - det är för alltid sången i mitt liv."

Når William Booth grunnla Frelsesarmeen, bestemte han seg for at medlemmene skulle "bære Kristi blod og Helligåndens ild til alle verdens hjørner". Etter den uttalelsen ble mottoet: "Blod og ild", i økende grad kampropet for de som sluttet seg til den våpenløse armeen. Det er min personlige overbevisning at Jesus levde et dynamisk liv i svakhet og under, i lidelse og herlighet. Derfor tror jeg fremtiden til bibelsk kristendom ligger i en gjenoppdagelse av denne guddommelige alliansen av tilsynelatende "motsetninger", når vi skal leve ut Guds riket i våre egne liv. Hvis vi ikke gripes av en visjon av Kristi blod og Helligåndens ild tror jeg ikke vi vil utgjøre noen virkelig og varig innflytelse på verden rundt oss. Faktisk tror jeg ikke det er noen overdrivelse å si at helsen til dagens kirke avhenger av det!

Det nye testamente beskriver korset fra to sider. Det gir oss et portrett av den objektive siden av korset, som et faktum i historien, og det portretterer den subjektive siden, som noe som vi må ta del i. Når det gjelder korsets objektive side så tilhører den noe som skjedde i fortiden. Når det gjelder korsets subjektive side så handler den om nåtiden. Begge disse sidene har Peter fanget opp, når han skriver: "han som bar våre synder på sitt legeme opp på treet, for at vi skal dø bort fra syndene og leve for rettferdigheten. Ved hans sår er dere blitt legt." (1.Pet 2,24) Apostelen Peter taler her om både korsets innhold og fellesskap. Han understreker for det første Kristi død for oss. For det andre taler han om Kristi død i oss.

Vi vil aldri oppleve vekkelse om Helligånden og korset holdes adskilt. Det kan aldri bli noen ekte vekkelse blant de troende om vi ikke søker å leve et liv merket av korset. Det kan aldri bli noen vekkelse blant de ufreste om vi ikke er forberedt å forkynne Kristus korsfestet i den Hellige Ånds kraft. Vekkelse kan derfor komme til forsamlinger hvor Åndens- og korsets gjerning ikke er atskilt, men forenet i et rikt og livgivende ekteskap. Eller som William Booth sa det: Vi trenger ilden og blodet sammen.

Vi må forkynne om Kristi blod igjen. Det er forstemmende å se at sangene om Kristi blod nesten er blitt radert ut av enkelte kirkers sangbøker. Vi må komme oss inn på sporet igjen! Det nye er at det gamle holder! La kampropet bli: Tilbake til korset og Ånden og Boken!

Ingen kommentarer: