fredag, januar 23, 2015

De 10 mest innflytelsesrike menighetstrendene i det forrige århundre

Det anerkjente tidsskiftet Christianity Today omtaler i dag på sin nettside en bok som tar for seg de 10 mest innflytelsesrike menighetstrendene i det forrige århundre.

Boken er skrevet av Elmer Towns. Fra 1960-tallet har han vært en ledende ekspert på å lage 10-på-topp lister over menigheter i vekst og skrevet om de menighetene som har fått stor betydning ut over sin egen sammenheng. Nå har han sett tilbake på de siste 100 årene, og intensjonen er å skape entusiasme for å hver menighet kan bli en menighet med innflytelse i sitt lokalsamfunn.

I boken omhandler Elmer Towns ulike trender de siste 100 årene:

1. Suset fra Azuza Street
Elmer Town slår fast at pinsevekkelsen er den mest innflytelsesrike trenden fra det forrige århundre. Det som begynte blant fattige mennesker i en lagerbygning i Azuza Street i Los Angeles i California har berørt en hel verden.

2. Husmenighetene i Kina
Den andre trenden Elmer Town tar for seg er den eksplosive veksten av husmenigheter i kommunist-Kina. Disse har vokst frem helt uten innflytelse fra vestlige misjonærer eller misjonsorganisasjoner, kirkesamfunnsstrukturer eller kirkebygg.

3. Flerkulturelle menigheter                                                                                                                    Den tredje trenden handler om de multikulturelle og multietniske menighetene. I etterdønningene av 2.verdenskrig har disse menighetene vokst frem, hvor alle slags mennesker uansett etnisitet er ønsket velkommen og blitt sett på som en ressurs.

4. Yoido Full Gospel Church                                                                                                                 Det fjerde fenomenet i det forrige århundre er Central Full Gospel Church i Seoul, Sør-Korea. I 2007 nådde denne menigheten 760.000 medlemmer. Det var det året menighetens grunnlegger, David Yonggi Cho, oppnådde pensjonsalder. Han grunnla menigheten i 1958 med bare en håndfull medlemmer. Nå har den 35.000 cellegrupper.

5. Sørstatsbaptistene
Den femte trenden er den oppsiktsvekkende veksten blant Sørstatsbaptistene. Veksten skyldes en tydelig bibelfundert forkynnelse.                                                                                                                  

6. Menigheter som legger vekt på bibellundervisning                                                                            Den sjette trenden ligger i samme gate. Forfatteren av denne boken, mener at studie-Bibelen til Scofield er nøkkelen til å forstå den veksten disse menighetene opplever. Dens notesystem gjorde det mulig for mange forkynnere en mer fokusert gjennomgang av de ulike bibelbøkene.

7. Bill Hybels og søkersensitive menigheter
Den sjette trenden står Bill Hybels for. Hans fokus på å nå kirkefremmede gjennom spesielle gudstjenester tilrettelagt for dem har ført til at mange mennesker har kommet til tro. Willow Creek har inspirert et stort antall menigheter - også i Norge - til å tilrettelegge spesialdesignede møter som når de kirkefremmede.

8. Lovsang og tilbedelse
Den åttende trenden handler om de nye lovsangene og tilbedelsen som har vokst fram de siste 100 årene. Her nevnes spesielt Hillsongs og Darlene Zschech som har vært trendsettere.

9. Markedsføring
Den niende trenden handler om å ta ibruk moderne markedsføring for å nå ut med evangeliet. Kanskje en av de mest effektive var Jerry Falwell med Old Time Gospel Hour.

10. Jesusvekkelsen
Den tiende trenden handler om bestrebelsene om å nå ungdomsgenerasjonen. Her trekker forfatteren fram Chuck Smith og hans Calvary Church som var arnestedet for den store Jesusvekkelsen som fikk en slik kolossal betydning og omfang i det forrige århundre.

Billedtekst: Central Full Gopsel Church i Seoul.

Ingen kommentarer: