lørdag, januar 03, 2015

Ukrainere hyller jødehateren Bandera - 5000 i fakkeltog 1.nyttårsdag

Det er mye skremmende som skjer i dagens Ukraina. Nei, jeg tenker ikke på krigshandlingene i det østlige Ukraina, som jeg har skrevet mye om her på bloggen.

Jeg tenker på de sterke og ikke minst farlige nasjonalistiske og fascistiske strømningene som nå kommer opp til overflaten.

1.nyttårsdag marsjerte 5000 i fakkeltog for å hylle nazisten Stephen Bandera, kanskje den mest kontroversielle skikkelsen i det delte Ukrainas historie.

Hvem var så denne Stephen Bandera? Han var en ukrainsk nasjonalist som slåss på lag med tyskerne under 2.verdenskrig, og som er ansvarlig, sammen med sine folk, for jødeutryddelser, og drap på russere og polakker. Dette er historiske fakta hevet over en hver tvil.

Men Stephen Bandera var en svært sammensatt person. Bandera ville et uavhengig Ukraina uten tysk overherredømme, og gjorde forsøk på statskupp sendte tyskerne ham like så godt til konsentrasjonsleiren Sachsenhausen. Men ikke ikke lenge. Når han var nyttig for dem igjen løslot de ham, han gjenopptok sine aksjoner og hans folk kjempet for ukrainsk uavhengighet langt ut i 1950-åra. I 1959 ble han drept, sannsynligvis av KGB.

For en del ukrainere er han den store helten, ikke minst ukrainere fra Vest-Ukraina, fordi han for dem står som et symbol som sloss mot Sovjetunionen. Men for de som kommer fra Øst-Ukraina og i særdeles for russerne er han nazisten som står for drap og jødeutryddelser.

Sterke nasjonalistiske krefter trykker igjen Bandera til sitt bryst. De bærer store bilder av ham i demonstrasjonstogene, ikke minst under fakkeltogene 1.nyttårsdag. De feiret hans 106. fødselsdag denne dagen.

Det sier sitt om det splittede Ukraina at Viktor Justsjenko, presidenten fra Oransje-revolusjonen, tildelte Bandera den største utmerkelsen av dem alle: Ukrainas helt, post mortem i 2010, mens den svært så russisk-vennlige presidenten, Viktor Janukovitsj, fratok Bandera utmerkelsen.

Bedere fra Ukraina til Norge
I forbindelse med Den nasjonale bønnekonferansen på Grimerud 13.-15. februar får vi besøk fra bønneledere i Ukraina. Det skal bli veldig spennende å høre hva de har å fortelle som er øyenvitner til det som skjer. Du er hjertelig velkommen til bønnekonferansen.

Ingen kommentarer: