søndag, februar 08, 2015

Er det mulig å komme til en gjensidig aksept av hverandres dåpssyn?

Ganske så ubemerket ble det holdt en konsultasjon i Kingston på Jamaica 8.-10. januar.

Den er i hvert fall ikke registrert i noen av våre kristelige dagsaviser her til lands. Men for første gang er representanter for seks kirkesamfunn som praktiserer troende dåp kommet sammen for å samtale om gjensidig anerkjennelse av dåp og kristen enhet. Alt sett i lys av de siste 30 års økumeniske bestrebelser.

Med på konsultasjonen var mennoniter, baptister, pinsevenner og medlemmer av The Church of the Brethren, Churches of Christ og Disciples of Christ. Deltagerne kom fra Jamaica. Kenya, Tyskland, Paraguay, Sveits, Storbritannia og USA.

Konsultasjonen var et direkte resultat av det årlige møtet i Secretaries of Christian World Communions i 2012, og en representant fra Kirkenes Verdensråd deltok som observatør. Vedkommende bidro med en betraktning om den globale diskusjonen som pågår om dåp innen den økumeniske bevegelsen. Spørsmålet det hele handler om er om man kan anerkjenne hverandres dåp?

Samlingen i Jamaica bar preg av en god og åpen dialog med gjensidig respekt for hverandres ståsted. Spørsmål som man arbeider med er en re-eksaminering av språket man bruker vedrørende forståelsen av begreper som sakramenter, ordninger og symboler og en anerkjennelse av hvorvidt det er Gud som handler i dåpen.

Fremdeles er det mye som gjenstår om man skal finne inn til hverandre og kunne leve med forskjellene. Den teologiske forskjellen mellom de som står for troende dåp og spedbarnsdåp er stor.

Bildet viser noen av de som deltok på dåpssamtalene på Jamaica.                                                                                                            

Ingen kommentarer: