mandag, februar 09, 2015

Østeuropeiske baptister etterlyser mer religiøs pluralisme og trosfrihet

En resolusjon foreslått av baptisten og politikeren, Valeriu Ghietchi (bildet) hvor han etterlyser mer aksept for religiøs pluralisme, er blitt svært godt tatt imot av Det europeiske råd.

Nylig møtte baptister fra både Moldova og Ukraina Det europeiske råd, og vinner altså gehør for sine saker. Og at sakene de tar opp er brennaktuelle viser blant annet situasjonen i Ukraina, hvor baptister i de områdene hvor de russiske separatistene herjer blir forfulgt, trakassert og drept. Men også i land som Frankrike og Belgia hvor baptister blir stemplet som sekter av myndighetene er det svært aktuelt å snakke om behovet for religiøs pluralisme og trosfrihet.

Det europeiske råd består av stats- og regjeringssjefene i EU-landene, samt presidentene i Europakommisjonen og Europaparlamentet.

Resolusjonen, som er foreslått av den moldoviske politikeren og tidligere presidenten for Den europeiske baptistføderasjonen, Valeriu Ghietchi, ber om at Europa arbeider for 'en kultur av toleranse basert på en aksept av religiøs pluralisme'.

Hans rapport har tittelen 'Tackling intolerance and discrimination in Europe with a special focus on Christianity'. I introduksjonen heter det at "religionsfrihet er en grunnleggende rettighet og et av grunnlagene for et demokratisk og pluralistisk samfunn".

"Imidlertid er handlinger av fiendtlighet, vold og hærverk rettet mot kristne og deres gudshus utilstrekkelig tatt hensyn til og fordømt," kan vi lese videre.

Under sin presentasjon til parlamentarikerforsamlingen fremhevet pastor Ghiletchi en rekke saker hvor kristne er blitt diskriminert, og hevdet at i vår trenger vi "mer religionsfrihet, ikke mindre".

"Målet er å øke bevisstheten og stimulere og fremme en kultur hvor vi kan leve sammen, enten noen tror eller ikke, sa han og la til:

'Europa bør være en modell for andre steder i verden, for å vise hva det betyr å respektere religionsfrihet'.

En annen som uttalte seg i dette møtet var den ukrainske baptisten og politikeren Pavel Unguryan, som talte om de mange tilfellene av intoleranse og forfølgelse som de russiske opprørerne står for. Han ba om bedre beskyttelse av kristne minoriteter.

Ingen kommentarer: