fredag, mai 27, 2022

Frels oss fra fristelsen til overlegenhet og makt

Jeg har hatt en altfor snever forståelse av ordet 'fristelse'. Det oppdaget jeg da jeg lyttet til et zoom-møte med Simon Jones (bildet). baptistpaastor, fredsaktivist og i lærerstaben ved Spurgeon College i London. Etter å ha lyttet til Simon Jones fikk det fornyet aktualitet for meg å be bønnen i Fadervår, i den gamle oversettelsen: "Og led oss ikke inn i fristelse, men fri oss fra det onde." (Matt 6,13) 

For Simon Jones snakket om fristelse i andre sammenhenger enn jeg har hørt noen gjøre. Han snakket om fristelsen til å bruke makt, både politisk og åndelig, fristelsen til overlegenhet overfor en annen person på grunn av akademisk eller teologisk kunnskap, fristelsen til å ta æren for noe, fristelsen til å 'stikke seg fram' - bare for å nevne noe. Jeg fikk mye å tenke på. 

Vertskapet for Zoom-møtet var Anabaptist Theology Forum, et forum jeg deltar i med stor interessse. 

Simon Jones, som er fra Leicester, er et spennende bekjentskap. Han kom til en levende tro på Jesus i forbindelse med en anti-apartheid demonstrasjon tidlig på 1970-tallet utenfor byens rugbystadion, etter å ha møtt en lokal kurator som fortalte ham at «Jesus ønsker å forandre verden mer enn deg.»

Ved universitetet i Manchester i tillegg til å få grader i historie og struktur og organisasjon av vitenskap og teknologi, sang Simon i band og var involvert i kristen utadrettet virksomhet universitets- og bymiljøet.

Han jobbet som finansjournalist gjennom det turbulente 1980-tallet før han kjente Guds kall til tjeneste blant baptister. Etter å ha fått sin opplæring ved London Bible College og Spurgeon's var han pastor for Peckham Park Baptist og så medlemskapet doblet fra 1989 til 1996. Han har også vært teamleder ved Bromley Baptist Church, London og South East-koordinator for BMS World Mission og redaktør for Christianity magazine.

Simon har en MA i New Testament Studies og har forsket på den økonomiske, sosiale og fysiske plasseringen av de tidlige Paulinske-samfunnene. I 2010 ble han assisterende lærer i Det nye testamente ved Spurgeon's før han tiltrådte sin nåværende rolle sommeren 2017.

I løpet av de siste to årene har Simon vært banebrytende i arbeidet blant flyktninger i Calais og London, med kolleger som har dannet en gruppe kalt Peaceful Borders, og tatt med seg en rekke studenter fra College for å dele arbeidet med ham og reflektere over det som en del av deres dannelse. Han fortsetter dette arbeidet gjennom Spurgeon college sammen med et flyktningledet prosjekt i London, kalt Hopetowns, som tilbyr velkomstkurs i engelsk og juridisk og boligrådgivning til nyankomne. Simon ledet også en veldedighetsorganisasjon for sysselsetting og fornyelse i Peckham, og forsker på hvordan kirker kan ha en betydelig innvirkning på samfunnene de befinner seg i. Han er gift med Linda og de bor i Peckham.

Ikke minst i arbeidet med sårbare fkyktninger, er han blitt mer og mer opptatt av Jesu bønn: "Led oss ikke inn i fristelse" - til hvit europeisk overlegenhet, til makt, til overkjøring. Her har vi alle noe å lære.

Ingen kommentarer: