lørdag, juni 10, 2023

Hva skjer med jødene i Kherson, Ukraina?


TV-bildene av fortvilte innbyggere i Kherson i Ukraina som evakuerte hjemmene sine under artilleriild tirsdag etter at de ble oversvømmet av bruddet i en enorm demning oppstrøms i en katastrofe som Kyiv og Moskva har skyldt på hverandre, sitter på netthinnen fremdeles. Kherson, ved bredden av Ukrainas enorme elv Dnipro, vender mot den russiskkontrollerte østbredden.Rundt 60 kilometer oppstrøms lå Nova Kakhovka-demningen, en 3,2 km lang 1950-tallsstruktur som Kiev anklaget Russland for å ha sprengt i luften i en «terrorhandling».

Kherson, som hadde en befolkning på nesten 300 000 før krigen, ble okkupert av russiske styrker i åtte måneder etter at Moskva invaderte Ukraina i fjor. Siden det ble gjenerobret av Ukraina i november i fjor, har Kherson opplevd regelmessig kraftig beskytning fra russiske styrker over elven Dnipro.

Hva skjer nå med den jødiske befolkningen i Kherson?

Ifølge byens sjefrabbiner. fører den enorme flommen til at de fleste av de gjenværende 600-700 jødene i Kherson-området tvinges til å forlate stedet. Rabbiner Yosef Wolff sa til Times of Israel at rundt 80 % av regionens jøder allerede hadde dratt før denne uken. Omtrent 20 jødiske familier har blitt direkte berørt av flommen så langt, og de søker ly i jødiske institusjoner. Khersons synagoge har ikke oversvømmet fordi den ligger i en høy høyde, 20 meter, eller 65 fot, over havet.Rabbiner Yosef Wolff sa til Times of Israel at rundt 80 % av regionens jøder allerede hadde dratt før denne uken. Omtrent 20 jødiske familier har blitt direkte berørt av flommen så langt, og de søker ly i jødiske institusjoner. Khersons synagoge har ikke oversvømmet fordi den ligger i en høy høyde, 20 meter, eller 65 fot, over havet.

American Jewish Joint Distribution Committee, en av en rekke jødiske grupper som yter hjelp i området, sa at dens viktigste servicesenterbygning var oversvømmet og utilgjengelig fra og med torsdag, men arbeidere betjente fortsatt 382 jøder, og ga dem mat, vann og andre forsyninger. De overførte også folks datamaskiner, generatorer, mat og annet nødmateriell til Kherson-synagogen.

"Alt jeg hadde er nå under vannet," sa en JDC-frivillig ved navn Oksana. «Hjemmet mitt er borte. Livet mitt er borte. Jeg vet ikke hvordan jeg skal leve nå."

Moshe Azman, en av flere krav på tittelen sjefsrabbiner i Ukraina, gikk viralt torsdag for en video der han dukker seg etter dekning for russiske bomber mens han var på et evakueringsoppdrag i Kherson.

Før han falt til bakken i det meste av den minuttlange videoen, forklarer Azman kort at han prøvde å evakuere folk fra området.

Andre jøder i Kherson-området får hjelp fra Chabad-Lubavitch-bevegelsen. En gruppe ukrainske jøder har gått om bord i busser og flyktet til Polen, der Chabad i Polen forbereder seg på å huse dem i Warszawa på fredag, meldte den hasidiske bevegelsen torsdag.

"På grunn av krigen har våre brødre og søstre i Kherson Oblast-området allerede tapt så mye," sa rabbiner Sholom Ber Stambler, direktør for Chabad i Polen. "Vi må gjøre alt for å hjelpe dem i denne vanskelige tiden og sikre at de ikke mister håpet."

Chabad-bevegelsens avdøde rebbe, Menachem Mendel Scheerson, ble født omtrent 80 kilometer nedover elven, i Mykolaiv, som ennå ikke har opplevd flomskader, rapporterte Times of Israel.

Ingen kommentarer: