tirsdag, juni 06, 2023

Nå ringer alarmklokkene!


Norge må være forberedt på en forsyningskrise. Vi har gjort oss avhengige av land og regioner vi ikke har interessefellesskap med. Det finnes ingen evakueringsplaner for sivilbefolkningen i Finnmark i tilfelle krig, og kommunes risikoanalyser og planer for beredskap er ikke oppdaterte. Kriseforsståelsen er større i våre naboland enn i Norge.

Dette fremkommer i rapporten fra Totalberedskapskommisjonen som ble presentert for justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl i går. 

Nå forstår jeg bedre hvorfor Gud har talt til meg om å be for norsk matsikkerhet, kornlagre og Norges grenser i flere år, og med stadig økende intensitet. Det har ikke vært lett å fronte dette offentlig, men jeg har ikke klart å slippe tak i det. 

Lederen for totalberedsskapskommisjonen, general Harald Sunde, som har vært landets forsvarssjef fra 2009-2013, sier det rett ut til NRK Trom og Finnmark: 

"Nå er det alvor, nå er det virkelig alvor. Og nå har vi ingen tid å miste."

Sunde peker på totalforsvaret av Norge. Med det mener han den samlede sivile og militære beredskapen Norge har for å møte hele spekteret av utfordringer i samfunnet, fra krig til andre hendelser og kriser i samfunnet som naturkatastrofer, langvarig tørke eller flom, nasjonale ulykker, ustabilitet og annet. Og fordi Norge har gjort seg så avhengige av andre land er vi svært sårbare skulle noe uforutsett inntreffe. Norge har som kjent kvittet seg med sine kornlagre, og Norsk medisinaldepot, som har sikret oss livsviktig medisin er for lengst historie. Nå skjer det endelig noe med begge deler. Det måtte en krig til på europeisk jord for å vekke oss.

Det har vært kamp om dette i Stortinget. Til NTB sier justis- og beredskapsministeren at to ganger tidligere har en slik blitt stemt ned i Stortinget.

Befolkningens evne til å motstå uønskede og truende hendelser må forbedres, skriver tidligere forsvarssjef Harald Sunde i rapporten. Alle bør ha et lite lager av mat og vann hjemme. Tiden for å prioritere sikkerhet og beredskap er nå, sa Sunde da han presenterte rapporten.

Rådene for egenberedskap må forsterkes, konkluderer kommisjonen. Det gjelder antallet dager alle må kunne klare seg selv om forsyningene utenfra svikter, om ha slags lagre alle bør ha av mat og alternative varmekilder.

Men også befolkningens mentale og psykologiske robusthet for å kunne motstå krevende situasjoner og forsøk på å påvirke gjennom feilinformasjon må forbedres, ifølge kommisjonen.

– Hver og en av oss er ansvarlig for egen sikkerhet og beredskap, sa Sunde under presentasjonen av rapporten.

Jeg vet ikke om eller eventuelt når denne rapporten gjøres offentlig for allmenheten, men om den gjøres det, burde den leses under bønn av alle som ber for landet vårt.

Ingen kommentarer: