søndag, juli 20, 2008

Ødeleggelsen av Kosovos kristne arv fortsetter


Mer enn 150 kirker og klostre, noen av dem som står på UNESCOs liste over bygninger som er spesielt bevaringsverdige, er blitt systematisk revet ned, brent eller sprengt i stykker, uten at FN eller EU har rørt en finger. Serbiske nonner kan i dag kun besøke restene av sine klostre under militærbeskyttelse. Det skjer samtidig med at den kristne befolkningen blir fordrevet med EUs godkjennelse.


Dokumentasjonen over disse overgrepene finnes i en meget lesverdig bok som ganske nylig kom ut: Monica Papazus: Kosovo - frontlinjen mellom kristendom og islam.


Monica Papazus, som er rumener, og ekspert på området, kan også fortelle at på få år, og på samme måte, er minst 40 assyriske kirkebygg i det sørøstlige Tyrkia og det nordlige Irak systematisk blitt ødelagt. Siden 1998 er 2000 kirkebygg blitt nedbrent eller sprengt i Indonesia. I det nordlige Nigeria er tallet på ødelagte kirker over 200, og vi hører om ødelagte kirkebygg i Pakistian, Irak og Iran, i tillegg til myrdede prester og fordrevne menigheter.


Hvorfor ties det om dette? Hvorfor er det så få som protesterer?

Jeg regner ikke med å få så mange kommentarene til denne bloggartikkelen (jeg håper jeg tar feil!). Det er lettere å skrive om Lakeland eller noe annet, enn å skrive om dette. Jeg undres på hvorfor?


Faktum er at 1000 års kristen kultur ikke bare vandaliseres, men fjernes fullstendig og rykkes opp med rot. Monica Papazus dokumenterer med bilder og fakta det som skjer. Kors rives ned av bygniger, kirkegårder blir ødelagt og vandalisert.


I Kosovo er 250.000 serbere fordrevet fra det landområdet som alltid har vært bebodd av serbere, og som deres muslimske erobrere har forsøkt å fordrive dem fra gjennom århundrer. Siste forsøk på dette var da Hitler og Himmler opprettet to muslimske SS divisjoner på Balkan bestående av muslimer fra henholdsvis Albania og Bosnia. Nå lykkes de. Europa er taust. Stille siter vi og ser på at dette skjer!


Handsar SS divisjonen lykkes ikke bare å sende Balkans jøder til utryddelsesleirene, men de hadde også som mål å utrydde sigøynerne og serberne. Selve arkitekten bak "Endlösung" for Kosovo og Bosnia var stormuftien av Jerusalem, Mohamed al-Hussein, Yassir Arafats onkel. Han samarbeidet med Himmler og Hitler. Hans berømte ord kjenner dere sikkert: "Det er en innlysende likhet mellom islam og nasjonalsosialismens prinsipper." I dag lykkes man med "endlösung". Serberne fordrives og deres kirker og klostre ødelegges, mens EU og FN ser på uten å gjøre noe som helst for å redde Europas kristne arv. Så hjelpe oss Gud!

5 kommentarer:

Jens Thoresen sa...

Hei Bjørn Olav! Vil gjerne gje deg kreditt for denne bloggen. I kyrkjelyden vår har me mange flyktningar, og me har m.a. kontakt med to kosovoserbiske familiar som har kjent seg nøydde til å flykta frå heimlandet. Det finst grenser for kor lenge folk kan leva i angst og utan von for framtida. Men dei har nok lite å henta i Noreg. Blir mest truleg sendt attende.
Vil i grunnen oppmoda kyrkjelydar om å jobba for flyktningar i nærmiljøet. Ikkje berre gje dei evangeliet, men engasjera seg i sakene deira. Særleg er det viktig å jobba for kristne som kjem frå undertrykkande islamske regimer, og for folk som har teke mot Jesus her i Noreg. Det trengst, og det fungerer. Me har sett mirakuløse resultat av det. Utruleg meiningsfullt og gjevande.

Eg er forresten nett komen over denne bloggen din, Bjørn Olav, og kosar meg med å lesa. Lukke til vidare.

Jens

Bjørn Olav sa...

Så hyggelig at du stakk innom og la igjen en kommentar! Var innom bloggen din også, og det gav absolutt mersmak! Så spennende med Kristkirken på Stord! Det er svært mye med Kristkirken som tiltaler meg! Min bakgrunn er jo også luthersk, og jeg synes det er spennende å grave for å finne røttene våre.

Den første menigheten som jeg betjente startet opp med internasjonale kvelder en gang i måneden, og det gav oss veldig mye. Fra den tiden har vi fortsatt gode venner, ja jeg vil si noen av våre aller beste venner. Flestparten av disse har kurdisk bakgrunn.

Nå er jeg ikke lenger pastor for noen forsamling, men reiser en del som forkynner.

Håper vi kunne få litt kontakt med hverandre. Jeg kommer definitivt til å se innom både din og menighetens blogg.

Bjørn Olav sa...

Et lite tillegg:

Det var ellers moro å se at du også liker Dr. Zhivago!

Jens Thoresen sa...

Ja, det hadde vore fint med kontakt. Eg har alltid med glede lese det du har skrive både i Ropet fra øst og i dagspressa elles. Ser at me har ein del samanfallande interesser, og eg likar synspunkta dine og argumentasjonen din. Har ein fin kveld.
Jens

Bjørn Olav sa...

Jeg tar kontakt i løpet av august. I begynnelsen på den måneden skal jeg inn til en operasjon på Feiring, så det passer best å få det unnagjort.