onsdag, juli 16, 2008

Langs et fjellvatn


Et besøk av en venn av familien fra Frekhaug, solskinn og et hjerte som ikke kranglet for mye gjorde at vi satte oss i bilen og kjørte til Gausdal Vestfjell i går. Med på ferden var både min kone, vår datter Benedicte, hunden vår Poirot og Liv Høivik - vennen fra Frekhaug. Gausdal Vestfjell som også huser Norges minste nasjonalpark, hører med blant mine absolutte favorittsteder. Hit dro May Sissel og jeg to uker etter bryllupet vårt for å tilbringe vår andre helg som nygifte i telt langs min favorittelv. Hit har vi også gjennom årenes løp tatt med gode venner, for at de skulle oppleve den vakre naturen. Og hit har jeg reist alene, blant annet for å oppleve et Storlom par som hekket på et av vannene her. Denne fuglen er så spesiell. Når den har funnet sin make, så holder de sammen for resten av livet, og kommer tilbake til samme sted hvert eneste år for å hekke. Å høre Storlom-skriket får meg til å kjenne dragningen til villmarka. Jeg trives i skog og fjell, bedre enn jeg gjør i storbyer. Stillheten, suset fra elvene, raslingen i bladkronene på fjellbjørka, fiskevàket - når alt dette veves sammen så er det meg. Men så er jeg født og oppvokst med skog rundt meg, så det har nok satt sitt preg. Jeg elsker å plukke bær, det er min store hobby, men ennå er det for tidlig med blåbæra.


Hans Børli hører med til de lyrikerne jeg stadig vender tilbake til. Et av hans dikt passet så godt på det vi så i går, nemlig myrulla. Det heter Myrulla på Lomtjennsmyrene:


Skulle jeg, mot formodning,
bli salig
og komme i de saliges boliger,
da skal jeg si til erkeengelen:
Jeg har sett noe
som var hvitere enn vingene dine, Gabriel!


Jeg har sett myrulla blømme
på Lomtjennmyrene
heime på jorda.


Det er min kjære som har tatt bildet av meg og Poirot nede ved favorittelva mi. Å kjenne vinden leke med graset, og se de ville blomma på skrinn jord, og lute ryggen mot en vridd furulegg, og kjenne den mjuke pelsen til Wheaton terrieren, og samtidig være omgitt av sine kjære - hva mer kan du ønske deg en midtsommarsdag? Det gav inspirasjon og hvile og ro innfor operasjonen som venter. Livet kjennes skjørt og sårbart når sykdommen trer seg så nært.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Slik du har beskrevet naturen så må dette være en herlig plass for å søke hvile og ro. Godt å høre at du hadde stor utbytte av denne naturopplevelsen.

Guds fred!

Stener

KuleKnut sa...

Å ja, Hans Børli er knallfin!

tjo sa...

Jeg ber for deg og jeg vil be spesielt nå i denne tiden frem til operasjonen.
"Herren er min hyrde, jeg mangler ingen ting", Salme 23
Tove O

Anonym sa...

Hvor to eller tre er enige om å be om noe, der er vi lovet bønnesvar. Vi ber for din helse og for at operasjonen skal være vellykket og at herren skal være nær og styrke deg gjennom det hele.

Guds fred Bjørn!

MT

Anonym sa...

Godt å se at du var i form til en slik tur nå, Bjørn Olav. Vi i Norge er spesielt velsignet av Gud når det gjelder naturopplevelser.

Hjertelig takk for tipsene om turmuligheter da jeg kom innom deg for en uke siden. Etter det har vi vært både på Skeikampen og i Vassfaret.

Bjørn Olav sa...

Ja, Stener kom med meg til Gausdal Vestfjell en gang. Vel er ikke disse fjell som dine vestlandsfjell, men her er det rolige landskapet, dette er fjell med pustepauser! Og om litt rødmer det av tyttebær.

Bjørn Olav sa...

Kule-Knut

Så artig at du liker Børli (det burde vel ant meg!). Jeg har lest Børli i mange år, og i mitt arbeid som prest har jeg funnet å kunne bruke hans dikt både til hverdag og fest. Ikke minst i forbindelse med vigsler og sorgarbeid. Å lese Børli sammen med sørgende mennesker er en sterk opplevelse av nærhet.

Bjørn Olav sa...

Takk Tove O og MT, for forbønn! Det setter jeg stor pris på.

Bjørn Olav sa...

Så artig at det både ble Skeikampen og Vassfaret! Håper dere hadde gode dager begge steder, og kanskje det blir en kanotur på Fjorda også? I går hørte jeg om to hytter i Gausdal Vestfjell man kunne leie. Den ene med plass til to (!) for 300 kroner døgnet, og med mulighet til å låne båt for 75 kr dagen. Den andre hytta er større, men jeg spurte ikke om prisen for den. Ikke mye vil jeg tro. Har mobilnr man kan ringe, så bare ta kontakt med dette er av interesse.

Anonym sa...

Hei og
Guds Fred.

Flott å bli tatt med ut i naturen på denne måten. Synes nesten jeg både hørte lyden av elva og kjente suset av vinden:-)
Takk takk igjen for alt vidunderlig du deler på denne bloggen. Den er en gave til alle leserne! Du er velsignet til å være til velsignelse.

Og ang all usikkerhet og tåkelandskap som ligger foran deg; husk at Jesus er der alt. Han jevner og bereder din vei.

Kjenner for å dele Ord fra 2.Krøn.20,9 og 12.

Herren velsigne deg rikt.

Mvh Eva på sørlandet

Bjørn Olav sa...

Takk Eva for dine ord og dine bønner. Det forrige ordet fra Skriften du gav til meg fikk stor betydning for min situasjon den gangen, og disse ord tar jeg med meg nå også. Og takk for dine vakre, nære dikt. Lov meg en ting: Fortsett med å skrive, du har en nådegave gitt deg av Herren. Jeg deler dem med flere og flere, i ulike livssituasjoner.

Anonym sa...

BjornOlav;Vilken underbar natur!
Man upplever bara en sådan frid,när man ser på bilden!
Guds Storhet i Naturen!
Guds storslagna natur med fjäll vatten och sol,det tränger in i det innersta i själen,och sedan vill man bara beundra sin Himmelska Far,för Hans gåvor!

Jag lyssnar medan jag skriver på en CD.av Lennart Larsson,och han sjunger;
"En glimt av Frälsaren
och oron svinner hän.Vad än dig möter här Han är dej när!"
Fridsh.Karin