torsdag, juli 10, 2008

Bringer musikken vi lytter til ære til Gud?


Er det likegyldig hva slags musikk en kristen lytter til? Er musikk i seg selv noe nøytralt? For noen uker siden ble det kjent at Todd Bentley som er den sentrale skikkelsen i den såkalte Lakeland "vekkelsen" lytter til Death Metal musikk. Kan det være at nettopp denne musikken trigger ham til å slå og sparke mennesker som kommer frem til forbønn?


Det viktigste for en kristen er å leve slik at det bringer ære til Gud. Ærer death metal musikk Gud? Kan du bruke denne type musikk når du søker Guds nærvær, og dermed vil oppleve Guds fred? Til det vil jeg svare et ubetinget nei. Denne formen for musikk ærer ikke Gud.


Kan musikk gjøre Den Hellige Ånd sorg? Ja, utvilsomt, hvis musikken ikke har til hensikt å ære Gud. Musikk er ikke nøytralt. Musikken kan brukes til så mangt, og det er ikke for ingenting at mennesker som sliter med store psykiske problemer og som er suicidale ofte lytter til death metall musikk. Jeg har møtt en del slike i min tjeneste som pastor, og jeg har sett en del mennesker bli satt herlig fri fra demonisk innflytelse i Jesu navn. Det er ting som tyder på at Lucifer, denne som Bibelen kaller en "strålende stjerne, morgenrødens sønn", før opprøret i himmelen var en av Guds engler med høyeste rang, og hadde ansvaret for lovsangstjenesten. Det er ikke utenkelig når man ser den makt musikken har over menneskesinnet.


Om musikken ikke bringer meg inn i Guds nærvær, og jeg dermed ikke kan oppleve Guds fred, avviser jeg den. Guds nærvær og Hans fred er så dyrebart, at jeg ikke vil miste det for noe. Jeg tviler sterkt på at Guds nærvær kan oppleves mens man lytter til Death Metal. Det viktigste er om musikken bringer ære til Gud. Blir Den HELLIGE Ånd bedrøvet over den musikken vi lytter til? "La ikke et eneste råttent ord (det er mange råtne ord i Death metal)komme ut av deres munn, men bare ord som er gode til nødvendig oppbyggelse, for at ordene kan gi nåde til dem som hører på. Og GJØR IKKE DEN HELLIGE ÅND SORG, Ham som dere ble beseglet med til forløsningens dag. La all bitterhet, vrede, sinne, skrik og ond tale være langt fra dere, sammen med all ondskap." (Ef 4,29-31)Legg også merke til at vi skal "tale til hverandre med salmer og lovsanger og åndelige viser, idet dere SYNGER OG SPILLER I DERES HJERTER FOR HERREN." (Ef 5,19)Hvem er det vi spiller og synger for? Herren. Bringer den musikken vi spiller ære til Gud?

5 kommentarer:

Anonym sa...

BENEDICTE :)

Jeg er helt enig med deg pappa at death metall ikke ærer Gud!! Mange unge som meg hører veldig mye på dette, å det er ikke bra, du vet selv at jeg har gjort det samme & det gjorde at jeg IKKE hadde det bra, men heldigvis viste Gud meg at denne musikken påvirker meg å er IKKE bra!!! Da er det godt å høre på lovsang!!! Jeg har kastet alle cdene mine, med heavy metall, jeg hørte ikke på death metall da, men synes at heavy metall går for det samme egentlig, jeg oppfordrer alle som hører på dette å slutte med en gang, det påvirker en til det onde å man får virkelig psykiske problemer av det tro meg. Det er ikke bare unge som hører på dette, også voksne, å jeg føler at de voksne skal være forbilder for oss unge, å derfor er jeg glad pappa at du IKKE hører på dette!! Jeg støtter deg i det du skriver å forhåpentligvis vil de som hører på den musikken som leser dette innlegget bli påvirket av det du skriver. Dere som leser min kommentar, legg fra deg musikken med death metall eller heavy metall å hør på lovsang. Det er godt å høre på lovsang å være nær til Gud. Kjempe glad i deg pappa & jeg er kjempe stolt av deg!!!

Bjørn Olav sa...

Kjempesterkt av deg å skrive dette og være så åpen, Benedicte. Det er helt riktig at også voksne hører på dette, og jeg håper at mange kan høre på deg og lære av dine opplevelser. Vær velsignet, og jeg er kjempeglad for at du vil leve helt for Jesus!

Anonym sa...

Benedicte:
Det är så sant det du skriver!
Vill man ära Gud,så kan man inte lyssna på denna världens musik!
Innan jag blev frälst för åtta år sedan,så var den musik jag lyssnade till Elvis Presleys musik.
Så när jag blev frälst,så kastade jag bort alla hans cd-skivor som jag hade,ja förutom de andliga två cd skivor,som han har sjungit in.
Det kändes så bra.
Det är nu bara en gång så,att vill man lovsjunga och ära Gud,så vill man göra det med de Andliga ljuvliga lovsångerna!
Det var så härligt att läsa din kommentar Benedicte!
Jag skrev ett mail till din far i tisdags,och skickade en video,som heter Fathers loveletter.Du kan be att din far spelar opp den för er.För den är så helt underbar!
Det handlar i det stora hela om att Gud talar om för oss hur mycket Han Älskar oss!
Må Gud rikligen Välsigna dej Benedicte,och din Mor och Far och även din Bror.
Karin

Anonym sa...

Nå finnes det kristne band som spiller hard rock og metall. Eksempelvis spiller Ole børud i et band med kristne tekster men virkelig tung musikk til. Jeg sier ikke at det er utelukkende bra å stenge seg inn på rommet sitt å høre på tung musikk, ikke alle tekstene er så veldig oppbyggende heller ( mildt sagt), men jeg vil bare framheve at det finnes kristen hard musikk og at det ikke er musikken i seg selv det er noe feil med, men budskapet bak.

Anonym sa...

Hei. Jeg søkte litt på google og kom over denne siden =)

Jeg er kristen og har levd i en kristen familie hele mitt liv, og digger kristen metall. Jeg har en stor samling av metall-musikk som jeg hører mye på, en kun noen få av bandene jeg hører på er tydelig kristne. De bare lager, etter min mening, helt fantastisk musikk. Jeg har ikke noe imot å høre på tekster fra den såkalte Death-metalsjangeren(men ikke black metal). De handler mye om død og sorg osv, men jeg mener at hvis man har full kontroll på hva man tror på, så har ikke disse tekstene noe ondt å påføre en kristen så lenge han lever et kristent liv. Jeg syns også det er fint å oppleve mer enn bare glede og positive ting gjennom sanger, for å utruste seg selv, og så syns jeg det blir det litt tamt å bare høre på lovsang hele tia :p

Jeg ser du har et veldig gammelt bildet av bandet Death med et opp-ned-kors. De spiller ikke antikristen musikk slik som black-metal sjangeren, men de sier de er helt nøytrale i forhold til religion. (de har endret korset i senere tid til ett som verken er rett vei eller opp-ned.)

(og btw. Skjønner ikke hvorfor folk alltid blander babylons konge med en fallen engel)