fredag, mars 06, 2009

40 svenske pastorer avlegger avholdsløfte



40 svenske pastorer og predikanter med pastor Ulf Ekman (bildet) i spissen har skrevet under på at de skal leve uten alkohol.

Det var på årsmøtet i trosbevegelsens predikantmøte at forslaget ble reist, og det ble med mer enn ord! Pastorene og predikantene skrev under på et høytidelig løfte om å leve avholdende.

Det er det økende alkoholforbruket i Sverige som er bakgrunnen for at predikantmøtet tok opp dette spørsmålet. Den svenske avisen Dagen skriver:

"Trosrörelsens pastorer tycker även att det är fel att inte ens frikyrkor numera är alkoholfria zoner, och de ska arbeta för att de kyrkor de själva representerar ska vara helt alkoholfria miljöer."

At det er like stort behov for ta samme stilling som den svenske trosbevegelsens predikanter har gjort her i Norge, er dessverre helt riktig. Jeg er både sjokkert og skremt over å se alkoholbruken i enkelte norske kristne miljøer. Det er blitt mer og mer vanlig å gå ut "for å ta en øl", og det serveres også alkohol i sluttede selskaper i hjemmene. I en sammenheng kjenner jeg til at folk ikke kom seg på søndagens møte fordi det ble konsumert for mye alkohol lørdagskvelden! Det ser ut til at dette er utbredt i enkelte av de miljøene hvor man understreker at man er "fri fra loven".

Så vidt jeg kjenner til har den norske trosbevegelsen sin egen predikantforening. Jeg håper det som har skjedd i Norge kan føre til at den norske foreningen kan være like klar.

I forbindelse med predikantmøtet i Sverige kom man også med følgende uttalelse:

"Vi ser en oroande tendens att det sker en förvånansvärt snabb liberalisering av synen på alkohol inom kristna sammanhang där detta för bara några år sedan var otänkbart. I denna situation vill vi som pastorer och predikanter som företräder Trosrörelsens församlingar i Sverige uttala vårt starka stöd till en helnykter livsstil. ... Som undertecknare av detta uttalande har vi valt att leva nyktert och att avstå från alkohol samt att aktivt arbeta för att våra kyrkor ska bli alkoholfria miljöer."

De 40 som har skrevet under er:


Ulf Ekman
Robert Ekh
Thomas Lahti
Anna Lahti
Lennart Fjell
Peder Teglund
Harry Andersson
Peo Svensson
Owe Sandberg
Urban Karlsson
Thomas Nordberg
Göran Rubensson
Paul Forsén
Reinhold Berg
Thomas Ekman
Christian Åkerhielm
Stefan Salmonsson
Per Cedergårdh
Christer Linebäck
Ulla Linebäck
Johnny Foglander
Valborg Johansson
Bengt Jennersjö
Jan Blom
Leif Johansson
David Ekerbring
Jan Rosman
Sören Johansson
Sven-Erik Persson
Mats Holmgren
Håkan Eriksson
Jonathan Westergård
Simon Ahlstrand
Svante Rumar
Tormod Flatebö
Leif Boström
Andreas Westman
Peter Ek
Anders Gerdmar
Carl-Gustaf Severin

Du kan lese mer om saken her: http://www.dagen.se/dagen/Article.aspx?ID=163568

22 kommentarer:

Anonym sa...

Veldig bra at det blir satt fokus på alkohol i kristne miljøer, Bjørn Olav. Alkohol var vel nærmest utenkelig, iallefall i de frikirkelige bevegelser for inntil bare få år siden. Nå tror jeg det er i ferd med å ta av.

Historisk sett var det jo arbeiderbevegelsen og vekkelsesbevegelsene som kjempet i mot alkoholmisbruket i samfunnet i tidligere tider. Les bl. annet om Barratt.

Med den oppblomstring blant både voksne og unge når det gjelder alkohol som vi ser i dag, burde det være en selvfølge for en kristen å avstå fra det!

Og dette har ikke med loven å gjøre, men med kjærligheten både til Gud og mennesker rundt oss.

Mvh.
Cato

Bjørn Olav sa...

Egentlig er det veldig trist når noen i det hele tatt, trenger å ta opp et slikt tema. Men det er dessverre blitt slik. At pastorer bør være avholdende er jo en selvfølge. Og at menighetene burde være alkoholfrie soner likedan.

Jeg er helt enig med deg at dette ikke har noe med Loven å gjøre, men det er nå en gang slik at en del av de som holder seg til "crazy grace" forkynnelsen, mener at det er helt ok å drikke og holde fester med alkohol.

Anonym sa...

Hva med nattverdsvinen?

Jeg kjenner til at en pastor innførte vin med alkohol til nattverden. Jeg vet jo at man ikke nødvendigvis må drikke vinen. Bare sette glasset til munnen. Men jeg tror nok at noen følte seg presset til dette inntaket.

Hvorfor ikke bruke alkoholfri vin?

Stener

Bjørn Olav sa...

Jeg synes man skal ta hensyn også mht nattverdvinen. Men i de sammenhengene der jeg har deltatt i det siste, er vinen blandet ut med vann.

Anonym sa...

Er det noen som skulle være TOTALE AVHOLDSFOLK, så er det selfølgelig Guds folk.

Etter å ha opplevd to alkoholdøds- fall i nær familie, har en erfart dens forbannelse på kroppen.


Derfor er jeg med i IOGT, og en av lederne her lokalt.

Bjørn Olav sa...

Godt å høre om ditt avholdsstandpunkt, leins. Jeg bestemte meg for et totalt avhold da jeg gikk i syvende klasse.

Anonym sa...

Det Norske "karismatisk predikant fellesskap" har jo kommet med en lignende uttaelse, og fokuserte vel nettopp på dette under sitt førse ordinære seminar.

Store deler av den tradisjonelle trosbevegelsen (som i større eller mindre grad identifiserer seg med begrepet i dag) vil nok alikevel si seg uenig i at dette er en samlende, repesentativ predikantforening for bevegelsen.

Den representerer vel i beste fall Livets Ord-fløyen.

Faktisk har den Ulf Ekmans bok "doktriner" som grunnlag, og beiler til det tragiske (og med grenser til en mild avgudsdyrkelse) til Ulf Ekman.

Jeg kjenner til at også enkelte som tilhører Livets Ord fløyen ikke ønsker å være medlem fordi de synes organisasjonen er for smal, og har en nærmest sekterisk forhold til Ekman og livets ord.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Jo tidligere, jo bedre! Mitt standpunkt som avholdsmann, tok jeg da jeg ble frelst for snart førti år siden. Både mot alkiohol (og tobakk).

Hadde på den tid lest at Frelsesarmeens grunnlegger William Booth, hadde sagt at alkohol var djevelen i flytende form. Det har jeg desverre fått erfare, både i nær familie og blant venner, som nå ikke er mere.

Så det standpunktet har jeg og min kjære hustru kjempet for med "nepp og klør", både i medgang og motgang.
Og det har kostet. - Og pussig er mye av motstanden blant de som kaller seg "kristne".

Kanskje det er snakk om "billig"
nåde?

Bjørn Olav sa...

Lars

Ante ikke at de hadde kommet med en slik uttalelse. Aner heller ikke hvor representativ denne foreningen er. Det er ikke dette miljøet jeg vanligvis frekventerer eller har relasjoner med.

Men jeg har vanskelig for å tro at de står for noen glorifisering av Ekman.

Det jeg synes er det mest problematiske med dette, er den utbredte bruken av alkohol i enkelte kristne miljøer. For det får så store konsekvenser for så mange. At man skal oppleve drikkepress blant kristne, synes jeg er direkte forkastelig.

Anonym sa...

Jeg bare lurer på noen ting i denne forbindelse. Hvorfor er det synd å ta litt vin til maten eller ei øl til rekene i sommersolen når paulus råder sin venn til å ta litt vin for magen.

Sier ikke Bibelen også :La ingen dømme dere for det dere spiser eller drikker, eller når det gjelder nymånedag,høytider eller sabbater. Hvordan kan dere, som om dere ennå levde i verden, rette dere etter slike bud som: Ta, ikke, smak ikke, rør ikke’

Er det ikke også sant at det ikke er det som går inn i kroppen som gjør den uren, men det som går ut av hjertet?

Paulus advarer mot drukkenskap, og folk som drikker seg fulle på vin i stedet for på Ånd , men samtidig refser han pengekjærhet. Er det da synd å ha penger?

Anonym sa...

At det er "drikkepress" og at kristne i enkelte miljøer leker med
alkohol, viser en kristendom "light" i den vestlige verden.

I Østen, der de har en radikal etterfølgelse av Jesus, som kan føre til martyrium, der er ikke spørsmål om en øl eller to? Nei, der er de villig til å følge LAMMET hvor det går.

Når førfølgelsene og tøffere tider kommer hit også, da er også alkoholdebatten lagt død!

Bjørn Olav sa...

Problemet er drukkenskapen. Nordmenn har også en utrolig dårlig drikkekultur. Som ledere bør man fremstå som forbilder.


Ville du satt pris på å møte en full pastor?

Anonym sa...

Blir lite fundersam när jag läser detta att pastorer avlägger ett löfte att avhålla sig från starka drycker!
Blir inte detta något slags lagiskt beteende?
Strävan efter att Jesus helt ska inta våra hjärtan,så Han blir vårt allt,hela vår Kärlek och längtan,det bör då vara nog för oss!Då bleknar Allt det värdsliga och dess lockelser!

"Han är Herre,Ja Jesus är Herre"!
När Han går med mej,då har jag
ingen längtan efter det värdsliga!
Karin

Bjørn Olav sa...

Det at de skriver under på et slikt løfte, kan vel kanskje ansvarliggjøre dem.

Anonym sa...

http://www.predikant.org/

"...Videre forutsettes at man gir aksept for at forkynnerfellesskapet har en tett relasjon til Livets Ord i Uppsala, og at pastor Ulf Ekmans bok Doktriner er teologisk retningsgivende."

Legg også merke til Ulf Ekmans blogg til høyre i bildet, og reklamen for europakonferansen i uppsala i bunnen.

Legg også merke til at HVERT ENESTE seminar i regi av organisasjonen har en utsending fra Livets Ord som hovedtaler.

Legg også merke til at Ulf Ekman har blitt bedt om å ta et "apostolisk ansvar" for foreningen.

"Livets Ord-pastor Ulf Ekman var til stede under samlingshelgen, og initiativtakerne forteller at linken til Livets Ord vil være kjennetegnet på det nye fellesskapets teologiske ståsted og åndelige profil."

"Link til Livets Ord
- Vi får signaler om at mange har lengtet etter og ventet på et fellesskap med en klar læremessig grunnvoll som er linket til Livets Ord."

"- Jeg har sett behovet for Ulf Ekmans tjeneste i Norge i mange år, fordi jeg har sett hvilken frukt dette arbeidet har hatt, ikke bare i Skandinavia, men over store deler av verden, forteller Rogstad.
Nå ønsker han å videreutvikle det samarbeidet som hans menighet blant flere i Norge har hatt med Ekman og Livets Ord i mange år, gjennom det nye fellesskapet...

...KPF er primært for dem som kan anerkjenne Pastor Ulf Ekmans tjeneste, og som føler at de kan ha en link til Livets Ord, sier Rogstad.
Predikantene som melder seg inn må kunne stå inne for innholdet i Ulf Ekmans bok ”Doktriner” som teologisk utgangspunkt...

...vi ser et behov for at denne tjenesten kommer sterkere inn i landet vårt, mener Rogstad.

Mvh.
Lars

Anonym sa...

Jeg tok et totalavholdsstandpunkt da jeg ble kristen i tenårene, - det var synd å drikke. Jeg revurderte dette synet da jeg ble voksen. Bibelen advarer mot fyll, men å drikke vin til maten og nyte den i hyggelig lag er ikke galt i seg selv. Men jeg landet igjen på totalavholdet. Alle som sier nei til alkohol, har merket det drikkepresset som er i samfunnet. Og det finnes mennesker som har problemer med å si nei til alkohol. Jeg fikk problemet litt nærmere da det viste seg at enkelte arbeidskolleger hadde alkoholproblemer. Mitt avholdsstandpunkt nå er en protest mot drikkepresset, og jeg håper at det kan være lettere for noen å takke nei når vedkommende ikke er den eneste som gjør det. Vi vet aldri hvem som har alkoholproblemer eller som kan få det i fremtiden. Derfor drikker jeg ikke selv, og jeg serverer heller aldri alkohol i mitt hjem. Jeg har ikke problemer med å være alene om å drikke alkoholfritt i selskapelig lag. Men jeg har vært ute og spist sammen med 10-12 fra menigheten min der noen valgte å drikke alkohol til maten. Jeg ser på menigheten som et sted der alkohol er utenkelig, så jeg ble ganske sjokkert. Jeg registrerte også at en person fikk i seg såpass at oppførselen endret seg, og jeg syntes det var en ubehagelig opplevelse. En menighet bør være et fristed for mennesker som sliter med alkoholforbruket.
Det er flott at prester og pastorer går foran med et godt eksempel.
Tove O

Bjørn Olav sa...

Lars

Og hva er problemet ditt?

Bjørn Olav sa...

Takk for innspillet, Tove. Jeg er helt enig med deg.

Anonym sa...

Bjørn Olav:

Vel.. Jeg synes det blir litt vel sært, og dessuten synes jeg fokuset på behovet for Ekmans tjeneste er litt snodig. (men jeg skal innrømme at jeg akkurat der kanskje henger meg for mye opp i retorikk. Men er det ikke kristus, og han korsfestet vi trenger? IKKE en eller annen persons særskiltte salvelse, eller tjeneste.)

Denne type personfokus er for meg svært fremmed.

Det virker for meg rett og slett både som persondyrking, og ikke så rent lite sekterisk hvor man peker på lederen istedenfor budskapet, verdiene og den praksis lederen gestalter.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Slik jeg ser det er dette en predikantforening som har knyttet seg til Livets Ord, og der er Ulf Ekman leder. De tror jo også på en apostolisk tjeneste, og anser Ekman å være apostel. Med dette som utgangspunkt synes jeg ikke at dette er så rart.

Er ikke du opptatt av apostoliske tjenester? Hvordan skal en slik apostolisk tjeneste fungere?

Anonym sa...

Jeg er nok blant dem som er mer opptatt av funksjon enn titler.

Eller som en kjent Norsk pastor pleier å si fritt sitert "jeg tror på den profetiske tjeneste, og jeg tror det finnes profeter. Jeg tror bare ikke på dem som kaller seg profeter"

Ellers har jo min tolkningsnøkkel til dette lenge vært verset der det står at tjenestegavene er satt i menigheten for å utruste de hellige til tjeneste.

Det er jo interessant at de ikke (i kraft av å ha en tjenestegave) er satt der til å være i tjeneste. Ikke satt der til å vinne mennesker til krisus, bygge menigheten, helbrede, evangelisere, kaste ut demoner eller andre slike ting.

De er satt i menigheten for å UTRUSTE de helllige til TJENESTE.

Samtidig har jo disse den normale troendes tjeneste som involverer det jeg nevner ovenfor.

Men det som definerer tjenestegavene, er ikke å praktisere noen nådegave, ha en spessiell makt\autoritet, utføre kraftgjerninger, profetere eller annet.

Det som skiller tjenestegavene fra den gennerelle troendes tjeneste er at man på en spesiell måte er satt til å utruste de hellige. Ikke å utruste dem til hva som helst, men til tjeneste.

Alle har en tjeneste, men alle er ikke satt til å utruste de hellige til tjeneste.

En er apostel er altså en som er satt i menigheten for å utruste de hellige, den vanlige troende som jobber på rema1000 til tjeneste.

Mvh.
Lars

Bjørn Olav sa...

Og disse folkene vil vel si at Ulf Ekman hjelper mennesker til å komme ut i tjeneste. Vanskeligere er det vel ikke.