torsdag, mars 19, 2009

Absurd å feire noe man ikke tror på



Det finnes en liten gruppe mennesker som fornekter det mest sentrale i den kristne tro, likevel kaller de seg "kirke". De tror ikke at Jesus er Guds Sønn, fra evighet av. De tror ikke på Hans soningsdød på korset. De tror ikke på Hans oppstandelse. Likevel skal de feire nattverd nå i forbindelse med påske. Det hele er absurd. Jeg spurte presten for denne gruppa om hvordan de kunne feire noe de ikke trodde på? Noe svar fikk jeg aldri.

Apostelen Paulus skriver, og gjengir kanskje det som er en av kirkens første trosbekjennelser:

"For jeg overgav dere blant de første ting det som jeg selv mottok: At Kristus døde for våre synder etter Skriftene, og at han ble begravet, og at han oppstod på den tredje dag etter Skriftene ...." (1.Kor 15,3-4a)

I dette 15'de kapitlet i det første brevet han skriver til den kristne forsamlingen i Korint, understreker han sterkt oppstandelsens faktum:

"Men når det blir forkynt om Kristus at han er oppstått fra de døde, hvordan kan da noen blant dere si at det ikke er noen oppstandelse fra de døde? Dersom det ikke er noen oppstandelse fra de døde, da er heller ikke Kristus oppstått. MEN ER KRISTUS IKKE OPPSTÅTT, DA ER VÅR FORKYNNNELSE INTET, OG DEN TRO DERE HAR ER INTET. Da blir vi stående som FALSKE VITNER om Gud. For vi har vitnet om Gud at han har oppreist Kristus, noe som han altså ikke har gjort, dersom det er så at de døde ikke har oppstått. For dersom de døde ikke oppstår, da er heller ikke Kristus oppstått. Men er ikke Kristus oppstått, DA HAR DERE EN UNYTTIG TRO, OG DA ER DERE ENNÅ I DERES SYNDER. Da er også de fortapt som er sovnet inn i Kristus." (v.12-18)

Og så legger Paulus til i neste vers:

"Har vi bare i dette liv satt vårt håp til Kristus, da er vi de ynkverdigste av alle mennesker."

Den kristne tro er ikke først og fremst lære, men hviler på dette at Kristus er OPPSTÅTT! Han lever i beste velgående.

"MEN NÅ ER KRISTUS OPPSTÅTT FRA DE DØDE..." (v.20)

Det er noe vi vet, fordi vi har møtt Den oppstandne!

Feiringen av nattverden er en hellig handling, og den mest dyrebare for alle Herrens gjenløste. I den ligger det djupe trossannheter. Men ingen av disse trossannhetene ville bety noe som helst, om Jesus bare var et menneske, og lå død i sin grav. Derfor blir det absurd å feire noe man ikke tror på.

16 kommentarer:

Anonym sa...

Dette høres rimelig spesielt ut. Så heldige vi er, som har opplevd at Jesus lever! Det er virkelig noe å feire! Ikke bare ordene hans, etikken - men livet. Får lyst til å rope halleluja,jeg, selv om jeg ikke er pinsevenn.

Anonym sa...

Nå er denne grupperingen svært marginale. Ingen kristen menighet vil kunne anerkjenne dem som kristne heller. Men det er klart de kan være med på å forføre noen.

Ole Anders

Anonym sa...

Dette her er helt utrolig at noen ikke kan tro at Jesus lever! Hvordan kan de kalle seg kristne da?

Anonym nr 1: Du kan jo rope halleluja selvom du ikke er pinsevenn :)

Anonym sa...

Nå tror jeg ikke akkurat Unitarpresten Knut Heidelberg er så veldig opptatt av bloggen din Hansen. Man kan vel nesten ikke komme fjernere fra hverandre enn det vi tror på og det du og dine tilhengere tror på.

Nå tror jeg ingen Unitarer har sagt at vi ikke anser Jesus som Guds sønn - for det gjør vi, slik vi anser alle mennesker som Guds sønner og døtre. Jesus var først og fremst et menneske som Gud brukte som en særskilt religiøs lærer eller profet. Av denne grunn ser også unitarene på Jesus som Guds sønn, men altså ikke guddommelig.

Nattverd feirer vi for å vitne om vår tro og vi minnes Jesus liv og død og for den saks skyld hverandres liv med følelse av respekt og kjærlighet. Vi må ønske det gode og ha kjærlighet for vår neste, sammen er vi alle barn av den ene Gud.

Du krever til stadighet respekt for din tro Hansen. Samtidig angriper du til stadighet andres tro. Alle er "ute etter å ta dere" og så er du neimen ikke bedre selv. Ingen er god nok før man tror akkuat som deg.

Jeg håper jeg er bra nok for Gud. Jeg har ikke tenkt å spørre deg først. Jeg overlater det til Gud.

Forøvrig flott at du leser våre Unitarsider. Jeg regner med at det ikke er bloggen min du har lest - for den har du jo lovet dyrt og hellig infor din Gud at du ikke skal besøke eller bry deg om.

Jeg ønsker at du skal få ta nattverd slik DU ønsker og finner riktig - og så er det å håpe at andre som vil feire Jesus får lov å gjøre det på sin måte.

Bjørn Olav sa...

Nå har nok denne unitarpresten lest spørsmålet, men han svarte ikke. Kanskje ikke så rart egentlig.

For det er ikke sann kristen tro dette. Det er langt fra det.

Dere fornekter det mest sentrale i den kristne tro, og gjør den kristne tro til kun snakk om etikk og ord. Dere fornekter korsets realiteter, og Jesu oppstandelse. Og fremstår dermed som heretikere.

jeg respekterer din tro, Kjellemann, men det er ikke sant at det er en kristen tro vi snakker om.

Anonym sa...

Det er ganske absurd å tenke på
n a v n e t kristen - mer enn måten å være kristen på. Også ateister lever etter gode kristne leveregler. Men du har vel et fasitsvar på dette også du Hansen.

Bjørn Olav sa...

Nå handler ikke den kristne tro først og fremst om et sett leveregler, Kjellemann. Det er ikke gjerningene våre som frelser oss. Gjerningene kommer som en konsekvens av troen, den er troens frukt.

Den kristne tro handler om dette:

Gud sendte sin enbårne Sønn til verden for å frelse de fortapte. Jesus døde for våre synder på korset, og sto opp igjen til vår rettferdiggjørelse.

Alle mennesker har syndet, og Jesus er den eneste veien til Gud. Det finnes ikke frelse hos noen annen. Et Guds barn blir man først når man er blitt født på ny.

Når man stort sett fornekter det meste av dette, kan man ikke kalle seg en kristen kirke. Da er man heller ingen kristen.

Om du har en Lada, blir den ikke en Mercedes selv om du aldri så mye kaller den det.

Bjørn Olav sa...

Et tillegg. Du skriver:

"Men du har vel et fasitsvar på dette også du Hansen."

Dette er jo ikke noe jeg har funnet på, Kjellemann. Jeg står ikke alene om dette synet. Dette er definisjonen på den kristne tro, som brorparten av alle verdens kristne vil si seg enig i.

En annen definisjon på den kristne tro som brorparten av alle verdens kristne vil stille seg bak finner du i den apostoliske trosbekjennelsen.

Den bekjennelsen fornekter dere jo også.

Anonym sa...

Jeg har ikke Lada, jeg har bare en stakkars Wolksvagen Caddy - men den er bedre enn en Mercedes ;-)

Jeg takker hver dag for at jeg ikke er frelst slik som deg. Jeg ER og vil være mer opptatt av hvordan jeg lever livet, mer enn hva jeg kaller livet. Så får du eller andre mene akkuarat hva du vil om det. Det er jo bare tull at du sier at du respekterer min tro. Du respekterer jo stort sett bare det du selv mener du sitter med fasit på. Alle andre er ikke gode nok, selv ikke andre kristne.

Men nå har jeg svart på innlegget som best jeg kan - ut i fra en Unitar sitt ståsted. Så kan du iallefall ikke klage på det.

Bjørn Olav sa...

Det er flott du har svart, og svaret viser til fulle at det du representerer er noe helt annet enn kristen tro.

Frelst blir du ikke ved å gjøre de gode gjerningene, Kjellemann. Det skal til noe helt annet.

Anonym sa...

Jeg er helt enig med deg i at dette er absurd, Bjørn Olav. Her skal altså noen som avviser at Jesus døde for deres synder, og oppstod igjen fra de døde, feire nattverd. De tror ikke på det de feirer. En slik absurditet ville blankt avvises av apostlene.

Anonym sa...

En kan forkaste alt i Bibelen, og vri den i alle retninger.
Men det står en ting, som alle erfarer, ogå mobberne på denne bloggen: "Det er menneskers lodd engang å DØ." (Hebreerbrevet 9,27) Det Bibelordet erfarer folk hver dag. Det bekrefter dødsannonsene hver dag i avisene.

Videre står det i samme verset "og deretter DOM". Ikke liker det ordet, og prøver å kalle det for tull.

Men det er sant, som døden. Og det blir tøff for mange mobbere den dagen, å få møte den LEVENDE GUD.

Anonym sa...

Kjellemann har HELT RETT!!!!!

"Man kan vel nesten ikke komme fjernere fra hverandre enn det vi tror på og det du og dine tilhengere tror på."


Det han ikke får med seg at det Hansen tror det tror minst 98 prosent av alle verdens kristne!

Dermed har Kjellemann med ett pennestrøk sagt at han har fjernet seg fra det som er den kristne tro. Kjellemann har helt rett. Det er som et Atlanterhav mellom hans hjemmesnekrede unitartro, og den felles kristne tro.

Anonym sa...

Ser Kjellemann sammenligner dette med minnesamværet etter en som er død.

Det viser igjen hvor langt dette er fra kristen tro.

Anonym sa...

Det fanstastisk flotte med å feire nattverd er jo at man gjør det på bakgrunn av oppstandelsen. Se bare hvordan Jesus bryter brødet med sine disipler ETTER oppstandelsen. Dette er jo ikke en bespisning for å minnes en død person. Dette er å feire hans oppstandelse. En død person kunne jo heller ikke gitt oss del i hva nattverden gir oss.

Denne gruppa eller hva det nå enn er misbruker troen, og begrepene fullstendig.

Anonym sa...

Ser på bloggen til Kjellemann at det gjøres et stort poeng at det er ulikt nattverdsyn i kristenheten. Så langt jeg har forstått er det ikke det denne saken dreier seg om. Det dreier seg vel om det faktum at disse unitarene fornekter det mest sentrale i kristendommen. De tror ikke på Jesu soningsdød, de tror ikke på Jesu oppstandelse. Likevel skal de feire nattverd. Alle ser at dette ikke henger på greip.