mandag, mai 16, 2011

Ta vare på den årstiden du befinner deg i og lev i den

"Vintersesongene i våre liv kan bli de hardeste men det er også den tiden da vi vokser mest," sier Philip Yancey (bildet), bestsellende amerikansk forfatter som nå er ute med en ny bok: "Seasons of the Soul". Jeg håper Luther forlag som har utgitt mange av Yancey's bøker på norsk også griper denne anledningen!

For Philip Yancey er en sjelden blomst i den amerikanske kristne bokfloraen. Han er en bibeltro evangelisk kristen forfatter med virkelig tyngde, ærlighet og dybde. Her er det ingen amerikansk herlighetsteologi. På norsk har vi blant annet fått bøkene "Den Jesus jeg ikke kjente", "Nådens gåte" og "Den Bibelen Jesus leste".

Philip Yancey, som har vært mangeårig redaktør for det anerkjente kristne magasinet Christianity Today, har solgt - hold dere fast! - 14 millioner av sine bøker verden over! Nylig var han i England for å fortelle om den nye boken sin. Der fortalte han ærlig om sine dårlige erfaringer med å vokse opp i den menigheten han vokste opp i:

"Det var en usunn menighet, som representerte døden på mange måter, ikke liv," sa Yancey som forventet at Gud skulle smikke han over fingrene på grunn av hans harde kyniske ytre skall.

"Det var bildet av Gud som jeg hadde fått i denne menigheten, men det var ikke Gud som hadde gitt meg det. Gud smeltet dette harde hjertet mitt gjennom livet. Gjennom våren. Naturen var en del av denne prosessen, som kjærligheten også var det. Jeg fant ut at verden var god, en verden full av liv og glede, og jeg ville gjerne kjenne en slik Gud."

Og for Yancey så er det dette våren handler om: det gamle som smelter bort og det nye livet som begynner, akkurat slik kvinnen som brøt alabasterkrukken og helte den rådyre parfymen over Jesus hadde opplevd. På samme måte som vi har de naturlige årsskiftene, ser Yancey for seg at vi har åndelige årsskifter.

Sommeren, sier Yancey, er en tid for å feire livet og gleden, og skulle ønske at menigheten var mer preget av dette.

"Noen mennesker i kirken føler seg med ett skyldige når de er lykkelige," sier han og legger til:

"Det er ikke Jesus. Jesus sa: Hei, hvorfor faster dere? Guds rike er her. Det er tid for fest."

Om høsten og vinteren taler Yancey om de harde tidene og prosessene i våre liv, men Gud arbeider i det skjulte. Han utfører sitt verk i våre liv.

Det er litt underlig å lese dette. I de siste årene er dette som Yancey skriver om her en fast del av den undervisningen jeg har gitt på mine bønneseminarer. Jeg har også snakket om de fire åndelige årstidene, og har funnet ut at det er til hjelp for både meg og de som lytter. Vi befinner oss alle i ulike livsprosesser og det er viktig å leve med i den prosessen man befinner seg i og ikke rømme fra den. Da lever man jo ikke det virkelige livet om man rømmer fra prosessen man befinner seg i.

Ingen kommentarer: