onsdag, november 23, 2011

Algerie var en gang sentrum for kristen tro

Algerie var en gang sentrum for kristen tro og kultur med over 500 sogn og 1500 biskoper. I dag viser statistikken at 99 prosent av befolkningen er muslimer. Som jeg har skrevet i flere artikler tidligere på bloggen pågår det en stor kristen vekkelse i landet.

Ghaleb Moussa Abdallah Bader (bildet) ble nylig utnevnt til romersk-katolsk erkebiskop for Algerie. I et nylig publisert intervju sier han at det har vært en sakte kirkedød i landet. Fra å være to millioner kristne i Algerie for noen år siden, er tallet i dag, i følge erkebiskopen, til noen få tusen. Da er jeg usikker på om han tar hensyn til vekkelsen blant de evangelisk kristne, men uansett snakker vi om at den algeriske kirken har opplevd en stor nedgang i antallet medlemmer. Dette skyldes i hovedsak at de kristne har forlatt landet.

"Kirken vil alltid være kirke, og er ikke avhengig av antallet. Det er den samme kirke, som utfører sin misjon," sier erkebiskop Bader.

Erkebiskop Bader opplyser at det er omlag 20 aktive kirker i Algerie i dag. Kun to av de tomme kirkebyggene - som teller flere hundre - er omgjort til moskeer. I 2006 kom det en lov som begrenser kristen aktivitet til å gjelde i et kirkebygg. For den romersk-katolske kirke er ikke dette det største problemet, mener erkebiskopen, siden de har nok kirkebygg. Det er et mye større problem for de protestantiske kristne som har få eller ingen kirkebygg i det hele tatt.

Ingen kommentarer: