onsdag, november 16, 2011

Ulf Ekman's nattverdsyn, del 3

Orientering til leseren: Denne artikkelserien er en dokumentasjon av nattverdsynet til Ulf Ekman. Det er ikke ensbetydende med at jeg nødvendigvis deler dette synet.

Som oversikten i forrige artikkel viste anser Ekman nattverden til å være et offermåltid. Om dette skriver han:

"At nattverden er et offermåltid, er noe om må forstås på riktig måte. En bibelsk pakt bygger alltid på, og besegles alltid med, en eller annen form for offer. Den nye pakten bygger på Jesu fullstendige og evige offer på Golgata. Dette offeret kan aldri gjentas." (s.52-53 i boken: Ta og et - en bok om nattverden).

Hva mener da Ekman med at nattverden er et offermåltid? Han skriver: "Når vi altså sie at nattverden er et offermåltid, mener vi flere ting. I oldtidskirken pleide de å bære frem brød og vin som offer til Herren, til bruk under eukaritien, takksigelsen. De ofret av sine midler, av sin lovsang og av hele sitt liv." (s.53)

Videre skriver han:

"Den nye paktens troende utfører sin prestelige tjeneste for Herrens ansikt og vet at '...vi har et alter, og de som tjener i tabernaklet har ingen rett til å ete av det'. (Hebr 13,10) Det alteret er Golgata, men også Det aller helligste i himmelen, der forsoningsblodet nå befinner seg, etter at himmelen selv er blitt stenket med det (Hebr 9,23-24). Ved Herrens måltid forsvinner tid og rom, og himmelen og jorden smelter sammen. Den oppstandne og herliggjorte er også den som er nærværende i nattverden. De troendes bønner når inn i himmelen, og himmelen er nærværende på jorden." (s.54)

"Jesu fullkomne offer aktualiseres stadig i nattverden, og vi henter åndelig styrke fra denne evige gjerning som nå representeres ved brødet og vinen. Jesu fullkomne og evige offer mottas av oss troende med takksigelse og offerbønner, og vi ofrer av oss selv tilbake til Ham som en gang for alle ofret seg for oss. Nattverden blir en virkelig gudstjeneste, det vil si en ekte tjeneste for den levende Gud." (s.55)

(fortsettes)

Ingen kommentarer: