mandag, november 28, 2011

Årvåkenhet i adventstiden

Adventstiden er en våketid! Igjen og igjen oppfordres vi - både av Jesus selv og de apostoliske vitner - om å være våkne. Som for eksempel ordene fra 1.Tess 5,5-6:

"For dere er alle lysets barn og dagens barn. Vi hører ikke natten eller mørket til. 6 Så la oss ikke sove som de andre, men være våkne og edru!"

En av ørkenfedrene, Abba Poemen, sier det slik: "Vi har ikke behov for noe annet enn en årvåken ånd", Apostlene setter det å være våken opp mot det å være drukken. Det å være edru er å 'holde øynene oppe'. Og det handler ikke bare om en årvåkenhet mot ytre fiender, men vel så mye handler det om å kjempe med oss selv for å bevare vårt eget åndelige liv.

Basilios av Cæsarea, som i 370 ble biskop i Cæsarea og øvet markant lederskap i Kirken i hele Lille-Asia, og som ble klosterlivets arkitekt i Østkirken, slår fast at det spesifike i kristendommen består i oppmerksomheten av Kristi person:

"Hva er det som utmerker den kristne? At han våker hver dag og time og er rede til å fullføre det som behager Gud, i vissheten om at Herren kan komme på et tidspunkt hvor vi ikke venter Ham."

En av de tingene som kveler årvåkenheten er dette livs bekymringer, sier Jesus. Det er noe å tenke på i denne for mange så travle adventstid.

1 kommentar:

Karin sa...

Ja till detta säger jag Ja och Amen BjornOlav!Må Herren hjälpa oss så att vi håller oss vakna i denna Adventstid,både mot yttre och inre fiender t.ex. det köttsliga jaget,som ibland vill störa den inre friden.
Ja även nu i denna juletid vara vakna och stå emot all denna köprusch och jagande som ofta vill störa den Himmelska Friden och Väntan på Vår Gudomliga Himmelska Konung och Frälsare!Amen!