fredag, november 18, 2011

Et studium av Ruts bok, del 1

I mitt personlige bibelstudium leser jeg for tiden Ruts bok. Det er en bok som jeg har hatt stor glede av å lese i mange år, og betydde mye i en periode langt tilbake i tid. En av mine beste venner, engelskmannen John Noble, brukte denne boken til å undervise om betydningen av vennskap og enda det har gått så mange år siden jeg hørte den, husker jeg mesteparten av det han sa ennå. Og særlig ordene fra Rut 1,16-17 sitter som spikret: "Be meg ikke om å forlate deg eller om å vende tilbake så jeg ikke lenger følger etter deg. For hvor du går, vil jeg gå. Og hvor du har din bolig, er vil jeg ta bolig.Ditt folk er mitt folk, og din Gud er min Gud.Der du dør, vil jeg dø, og der vil jeg bli gravlagt."

Denne gangen har jeg gjort et dypdykk i teksten, og vil i noen artikler fremover dele med bloggens lesere noe av det jeg har dvelt ved. Kanskje det om litt kan bli en bok av dette?

Ruts bok er blitt kalt "Det gamle testamentes kronjuvel". Det er ikke bare en vakker kjærlighetshistorie, men også et studium i Guds suverenitet, og nåde. Ruts bok handler om forløsningens historie. Boas, Løseren, er et av de tydeligste bildene i hele Det gamle testamente på Kristus og Hans forløsningsverk. Dette er en beskrivelse av Davids slekt, han som var Israels kronede konge, utvalgt av Gud til å bli stamfar til Messias. Og sist; men ikke minst, er dette også en historie om pinsen. Jødene leser Ruts bok på Pinsefestens dag.

Forfatteren er ukjent, men rabbinsk tradisjon hevder at det er Samuel som er forfatteren. Og at han skrev den i siste halvdel av det ellevte århundre f.Kr. Handlingen i Ruts bok finner sted i dommertiden, som en del av begivenhetene som skjer mellomd Josvas død og Samuels fremtreden.

I neste artikkel skal vi se nærmere på selve historien.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: