torsdag, november 24, 2011

Hva kreves ved valget av en eldste? Del 1

Jeg har skrevet om eldstetjenesten i forsamlingen tidligere på bloggen. I denne nye serien skal vi se nærmere på de personlige, moralske og sosiale kvalitetene som Det nye testamente beskriver for den som skal velges til denne tjenesten. Vi begynner med:

1. De personlige kvalitetene:

Uklanderlig. "En tilsynsmann (episkopos) må være uklanderlig." (1.Tim 3,2) I Bibelselskapets oversettelse oversettes dette verset slik: "En tilsynsmann må ikke kunne anklages for noe ..." I Tit 1,6 brukes ordet "ulastelig" om en tilsynsmann. I notene til Bibelen Ressurs forklares dette ordet slik: "Ulastelig vil si at et ikke finnes noe i oppførselen som kan gi grunnlag for anklage." (Bibelen Ressurs, Norsk Bibel 2011, side 1912) Den personlige integriteten hos en eldste må det aldri kunne stilles spørsmålstegn ved.

Sindig (Tit 1,8;1.Tim 3,2) Det er det greske adjektivet 'sôfròn' som er brukt. Det kan også oversettes med 'en som har et sunt sinn'. Det som kjennetegner et menneske som er sindig/har et sunt sinn, er at det tenker rett, utøver selvkontroll, som frivillig setter grenser for sin egen frihet og evner, med tanke på det om gagner, som holder sine lidenskaper og begjær i tømme.

Motsetningen til ordet 'sôfròn' er ordet 'hybristès', en hvis uforskammethet og forakt overfor andre gir seg utslag i dårlige og simple handlinger.

(fortsettes)

Ingen kommentarer: