torsdag, mai 17, 2012

I dag feirer vi Allherskeren og Forbederen som sitter på hedersplassen ved Faderens høyre hånd

I dag feirer vi kirkeårets kanskje mest forsømte festdag, og den blir nok enda mer bortgjemt og glemt siden den faller på 17.mai.

Det er ikke mange kristne som har forstått betydningen av denne dagen - dessverre. Ved spørreundersøkelser er det få som har svar å gi. Likevel - dette er en av de aller viktigste dagene i kirkeåret. Hadde ikke Kristus faret opp til himmelen, hadde ikke Faderen sendt Den Hellige Ånd, som Han hadde gitt løfte om.

Etter sin seierrike oppstandese fra de døde, samler Han disiplene sine og i 40 dager 'talte Han til dem om de ting som hører Guds rike til', forteller Lukas oss (Apg 1,3) Det er i denne sammenhengen Han ber dem om å bli i Jerusalem, og ikke forlate byen, men vente 'på Faderens løfte' (v.4).

Løftet er at disiplene skal døpes i Den Hellige Ånd, og på den måten 'få kraft' til å 'være vitner'. Jesus oppholder seg på Oljeberget mens denne disippeltreningen pågår, jfr Apg 1,12. Han har ikke før sagt disse ordene, før noe ekstraordinært inntreffer:

'Da Han hadde talt dette, ble Han opp opp mens de så på, og en sky tok Ham ut av syne for dem. Og mens de stirret opp mot himmelen, idet Han steg opp, se, da sto to menn hos dem i hvite klær. Og de sa: Galileiske menn, hvorfor står dere og stirrer opp mot himmelen? Den samme Jesus som ble tatt opp fra dere til Himmelen, skal komme igjen på samme måten som dere så Ham fare opp til Himmelen'. (Apg 1,9-11)

Det må ha vært et forunderlig syn! Det er ikke noe underlig at de står og stirrer opp mot himmelen. Jeg er ganske sikker på at vi alle som var vitne til noe slikt ville ha gjort det.

Det veldige innholdet i Kristi himmelfartsdag avsløres for oss i Efeserbrevet:

'Derfor sier Skrifte: Han for opp i det høye og bortførte fanger, han gav menneskene gaver. Men dette: Han for opp! - hva er det uten at han først steg ned til jordens lavere deler? Han som steg ned, er den samme som for opp over alle himler for å fylle alt'. (Ef 4,8-10)

Ved å stige opp den himmelen Han en gang forlot, inntok Han på nytt hedersplassen ved Faderens høyre hånd. Der sitter Han nå som Allherskeren og som Forbederen.

Det finnes mange gode grunner for å feire Kristi himmelfartsdag. Og de grunnene overgår det å feire 17.mai! Uten tvil.

Det vakre Kristi himmelfartsikonet er malt av Robin Johansson og vil bli plassert i Slottskapellet på Nya Slottet Bjärka Säby i dag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Takk for en fantastisk blogg!

Gud velsigne deg rikelig tilbake :)