fredag, august 02, 2013

Amerikas beste teolog om politikk, patriotisme og pasifisme

Han er blitt kåret til Amerikas beste teolog av Time Magazine i 2001. Stanley Hauerwas (bildet) underviser både ved Duke Divinty School og Duke Law School. Hans bok: 'A Community of Character - Towards A Constructive Christian Social Etic' ble valgt ut til en av de 100 viktigste bøkene om religion i det 20 århundre.

Nylig gav han et intervju om politikk, patriotisme og pasifisme, som jeg synes var så interessant at jeg har valgt å oversette det. Intervjuet ble gitt til journalist Jonathan Merrit i Religion News Service og tematikken bør oppta alle som er opptatt av Guds rike og denne verdens måte å tenke på!

Jonathan Merrit (heretter kalt JM): Mange kristne støttet krigen i Irak. Mitt eget kirkesamfunn - Sørstatsbaptistene - gjorde det til og med offentlig. Dette er et problem for deg, slik du ser det, er det ikke?

Stanley Hauerwas (heretter kalt SH): Selvsagt, en kristen støtte til krigen i Irak er et problem. Det er et tegn på djup utroskap.

JM: Mange mennesker angriper pasifister med argumenter fra 2.verdenskrig. De hevder at noen ganger er krig rettferdig og rett. Er du uenig i dette synspunktet? Jeg mener: ville verden vært bedre om nazi-regimet hadde fått lov til å sin aggressive agenda og folkemordet ikke vært problematisert?

SH: Jeg besvarer alltid denne utfordringen fra 2.verdenskrig med å stille folk spørsmålet: Hvem kjempet Hitlers kamp? De som kjempet Hitlers kamp var katolikker og protestanter. Alt jeg forsøker å gjøre er hjelpe kristne til å erkjenne at de har blitt gitt til Kristus, hvilket gir dem evnen til å si nei til denne verdens Hitler'ere. Selvfølgelig, verden ville være bedre uten nazi-regimet, men det er ikke dermed sagt at krigen var noe godt. Og mer enn det, det var ikke rettferdig krig fordi den ble ikke utkjempet med prinsippene for rettferdig krig.

JM: Du peker ofte på at C.S Lewis var pasifist, eller i hvert fall noe lignende. Hvilket standpunkt hadde Lewis og hva mener du moderne amerikanere kan lære av det?

SH: Jeg tror ikke Lewis var pasifist. Jeg forsøkte å foreslå at gjennom noe av hans litteratur så forsøkte han å forestille seg en måte å leve på som kan beskrives som 'fred'. Men han var ingen pasifist. Amerikanere kan lære riktig mye av Lewis hvis de følger hans forestillingsverden - ikke nødvendigvis hva han sier eksplisitt.

JM: Vi har nettopp feiret vår Uavhengighetsdag 4.juli. Det er en mengde flagg som vaier i og omkring amerikanske kirker. Er dette patriotiske showet problematisk, slik du ser det?

SH: Jeg har i lang tid sagt at flagg som blir brukt 4.juli er en form for forræderi. Det er fordi flagget for mange representerer et mer bestemmende offer enn Kristi offer.

JM: Hva er din største bekymring for dagens kirke når det gjelder dens relasjon til staten? 

SH: Min største bekymring når det gjelder dens forhold staten er ganske enkelt avgudsdyrkelsen. Jeg har forsøkt å argumentere for dette i boken: War and the American Difference. Det djupe problemet er den kristne identifiseringen med Amerika på en slik måte at kristne ikke er i stand til å skille kirken fra Amerika. Det er en forståelig forvirring tatt i betraktning vårt lands historie. Men det gjør det ikke mindre pervertert.

Her kan du se en liten video hvor Stanley Hauerwas sier noe om Systemet vis a vis Guds rike:

http://www.youtube.com/watch?v=M6Dr1QLiaAo

5 kommentarer:

bjørn sa...

At en verdslig avis kårer han til verdens beste teolog veier ikke særlig tungt :)

Bjørn Olav sa...

Det kommer vel an på øynene som ser. Vet ikke hvor mye du har lest av Stanley Hauerwas?

bjørn sa...

Ikke mye, men lest litt om han i dag. Finner ikke mye om hvilke teologiske syn han har, men mye om kristendom blandet med politikk. Når verden synes man er en god teolog er det et stort faretegn uansett grader og titler. Verden anerkjener ikke annet en liberale og ubibelske teologer. De annerkjenner neppe en som står fast på Guds ord. Men mulig denne mannen er unntaket? Jeg vet ikke..

Bjørn Olav sa...

Da foreslår jeg at du går til kildene og leser hva han har skrevet, ikke bare hva andre har skrevet om ham. Av og til finnes det gull andre steder enn der du søker, Bjørn.

bjørn sa...

amen. Jeg er åpen for å se nye sider av Guds rike så lenge det er begrunnet i skriften. Har ikke sagt noe galt om denne mannen heller? Ville bare understreke et poeng.. Jeg tror du er enig med meg i det jeg poengterer Alikevel. Liberale teologer blir akseptert av verden mens de bibeltroe blir hatet. Ikke noe nytt under solen det.